Procesul intentat complica si mai mult relatia dificila dintre eBay si Skype.

Fondatorii Skype, Janus Friis si Niklas Zennstrom, au parasit compania in 2007, la doi ani dupa ce eBay a cumparat furnizorul de comunicatii online. Noua companie fondata de cei doi, Joltid, a fost implicata intr-o disputa cu Skype privind proprietatea intelectuala, punand in dificultate vanzarea Skype de catre eBay.

In mijlocul disputelor se afla tehnologia de impartire egala a informatilor numita "global index" care este detinuta de Joltid. Aceasta tehnologie este de asemenea folosita in soft-ul principal al Skype, ale carui router-e initiaza apeluri online in locul liniilor traditionale de telefonie.

Plangerea Joltid solicita o hotarare judecatoreasca impotriva Skype si platirea pagubelor pentru incalcarea drepturilor. De asemenea, compania cere profiturile pe care Skype le-a inregistrat in timp ce folosea tehnologia prin incalcarea drepturilor de licenta. Potrivit acuzatiei pierderile ajung la o rata ce depaseste 75 milioane dolari pe zi.

Un purtator de cuvant al eBay a declarat ca grupul pe care il reprezinta "nu a primit inca plangerea si o va analiza la momentul respectiv".

eBay este constienta de faptul ca lupta cu Joltid ar putea afecta operatiunile Skype si ca ar putea incetini vanzarile companiei. eBay a anuntat ca rezultatul vanzarilor a fost motivul pentru care nu s-au facut schimbari in interiorul Skype care au si avut un efect nefavorabil asupra companiei, dar si permisiunea din partea cumparatorilor in acordul de suspendare a litigiului.

Plangerea inregistrata la judecatoria districtuala din statul american California de Nord inteteste atacul Joltid asupra Skype prin numirea drep inculpati a tuturor investitorilor care la inceputul acestei luni au anuntat o tranzactie de achizitionare a majoritatii Skype.

Printre acesti investitori se numara compania cu capital de risc Silver Lake, compania de investitii Index Ventures si Andreessen Horowitz. Plangerea sustine ca la momentul negocierii tranzactiei, investitorii au fost constienti de incalcarea drepturilor de autor pe care o savarsea Skype.

In comunicatul de presa, purtatorul de cuvant al Joltid a declarat ca "grupul intentioneaza sa intareasca viguros drepturile sale de autor si alte drepturi de proprietate intelectuala din toate tehnologiile pe care le-a inventat".