Cum ar putea arăta mâncarea viitorului? Multă lume își pune această întrebare, dar startup-ul food-tech românesc Manna Foods a găsit răspunsul. Este vorba despre mâncarea tabletată ODA, o serie de preparate gătite, gata de consumat, sub formă de tablete. Tot Manna Foods dezvoltă și Reebo, prima imprimantă alimentară 3D în sistem vending-machine, dar acest proiect va necesita, din spusele, fondatoarei startup-ului, o dezvoltare mai îndelungată.

Oricât de futurist ar suna acest proiect, însă, el are aplicare cât se poate de concretă. Astfel, fondatorii acestuia au gândit aceste tablete pentru a fi folosite în cazul calamităților, cum ar fi cutremurele majore, în cazul misiunilor speciale, cum ar fi de pildă cele spațiale, dar nu exclud nici ca în viitor ele să se poată fi găsite, efectiv, în marile lanțuri de retail și pe rafturile supermarketurilor.

Mădălina Ilie, fondatoarea Manna Foods, a explicat pentru wall-street.ro că au fost trei persoane la început în proiect, una dintre acestea lucrând în cercetare-dezvoltare foarte mulți ani și fiind, practic, inventatorul acestor concepte alimentare.

Astfel, primul proiect la care a lucrat echipa a fost de fapt un experiment - uscarea mierii. Colegul menționat, prin urmare, și-a pus problema faptului că, deși îi plăcea foarte mult mierea, aceasta nu era totuși foarte practicabilă din punct de vedere al transportului, astfel că începând de aici a pornit el singur o serie de experimente pe uscarea mierii.

După aceea, explică antreprenoarea, aceeași metodă a fost folosită pe mai multe produse, în primă fază pe miere și oleaginoase, pentru ca apoi să fie extinsă pe fructe, legume și cărnuri. Iar de la acest punct și până la crearea efectivă de rețete nu a mai fost decât un pas.

Cât despre pașii concreți ai procesului, Mihaela Ilie spune că inițial echipa gătește rețetele, pentru ca apoi acestea să intre în niște etape de procesare care reprezintă know-how-ul afacerii, dar printre care se regăsesc deshidratarea, comprimarea, tabletarea, iar la final ambalarea individuală.

Acum acum făcut șase meniuri, cu pui, vită, porc și vegetarian, dar la vită și porc am creat și alte combinații, cu diverse legume. De exemplu la vită, un meniu l-am făcut cu cartof, ceapă, sfeclă roșie, spanac, mărar și pătrunjel. Iar la desert sunt niște dulciuri din pudră proteică cu mentă, cacao și scorțișoară.

Mădălina Ilie, fondatoare Manna Foods

Antreprenoarea mai spune faptul că în primă fază tabletele trebuie văzute ca niște produse pentru situații speciale, de urgență, cum ar fi calamitățile naturale, dar și misiuni spațiale.

Mădălina Ilie mai adaugă însă că putem utiliza aceste tablete și la calculator, în special atunci când nu avem timp să gătim sau să comandăm, astfel că putem potoli foamea fără să mai apelăm la snacks-uri.

Cât despre prețul unui meniu precum cel descris mai sus, de 10 tablete, aceasta specifică faptul că, deși în prezent meniurile nu se comercializează, costul este de 20 lei la valoarea de astăzi.

Mai mult, adaugă ea, din punct de vedere al utilității tabletelor, se câștigă spațiu de transport, dar există și beneficii sub raportul valabilității și al spațiului de stocare. Aceasta dă exemplu în acest sens rezervele naționale de stat, tabletele Mana Foods putând sta în spațiile respective fără ca acel depozit să consume energie.

Întreaga investiție a fost a echipei și a fost în valoare de câteva zeci de mii de euro. Suntem însă în discuții cu potențiali investitori și aplicăm la diverse acceleratoare care oferă și finanțare pentru a dezvolta mai departe proiectele.

Mădălina Ilie, fondatoare Manna Foods

Antreprenoarea spune însă că mai este necesară o investiție de 200-250.000 de euro pentru faza de prototipizare industrială, urmând ca după aceea să se facă linia de producție efectivă.

Despre aceasta din urmă Mădălina Ilie spune însă că echipa are deja proiectul, astfel că implementarea construcției fabricii poate să se facă în parelel cu faza de prototipizare industrială.

Nu în ultimul rând, în ce privește fabrica, antreprenoarea spune că ar vrea ca aceasta să fie realizată în România, deoarece în prima fază producția alimentară din țara noastră ar putea acoperi o bună parte din necesarul de producție ca materii prime.

Sursa foto: Manna Foods

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri