Cel mai mare browser de Internet, Opera Software, a anuntat ca in luna septembrie traficul global de date prin browser-ul sau mobil a crescut cu 8,7% fata de luna august. De asemenea, traficul de date a fost de trei ori mai mare fata de anul anterior.

Odata cu lansarea iPhone de catre Apple, piata de Internet mobil a explodat, iar producatorii de telefoane mobile au sporit accentul pus pe utilizarea acestui tip de comunicare.

Operatorii wireless sunt interesati de cresterea veniturilor din browsing-ul de Internet si serviciile ca retele sociale, dupa ce veniturile provenite din convorbirile traditionale au scazut, insa acestia se confrunta cu o aglomerare a retelelor.

Aceasta aglomerare ajuta browser-ul Opera, dupa ce a ajuns sa comprime aproximativ 90% din continutul total pe care il intermediaza.

Opera a anuntat intr-un raport lunar ca reducerea datelor permite utilizatorilor de Internet mobil sa economiseasca aproximativ 8,1 miliarde dolari pe an.

In ultimele luni, Opera a depasit browser-ul iPhone, iar in prezent controleaza 26,9% din piata, potrivit organizatiei de masurare a traficului StatCounter.

Boom-ul din Internetul mobil a atras noi jucatori in piata. In urma cu o luna, Mozilla a patruns in piata odata cu lansarea terminalului N900, primul telefon Nokia care foloseste sistemul de operare Linux. De asemenea, Mozilla se pregateste sa lanseze Firefox pentru Windows Mobile.

In ultimul an, traficul de date prin retele mobile a crescut in medie cu 4,7%, unii operatori mobili cunoscand o crestere a traficului de 10 ori, ajutata in special de adoptarea cardurilor de date folosite la laptop-uri, potrivit producatorului de echipamente telecom Nokia Siemens.