Consiliul Concurentei a declansat doua investigatii avand ca obiect posibile intelegeri pe piata comercializarii produselor preplatite de telefonie mobila.
O investigatie a fost declansata ca urmare a unei plangeri si are ca obiect o posibila intelegere intre Orange Romania si distribuitorii acesteia de a nu vinde catre anumiti agenti economici.

Cea de a doua investigatie a fost declansata din oficiu si vizeaza posibile practici anticoncurentiale prin stabilirea preturilor de revanzare si intelegeri intre agentii economici implicati pe intreg lantul de distributie al Orange Romania, Vodafone Romania si Cosmote.

Autoritatea de concurenta are in analiza, din anul 2006, un posibil abuz de pozitie dominanta savarsit de catre companiile Orange, Vodafone si Romtelecom pe piata serviciului de terminare a apelurilor la puncte fixe/mobile in propria retea publica de telefonie.

“Intelegerile de acest tip reprezinta o abatere de la principiul liberei concurente, avand ca efect cresterea preturilor si reducerea posibilitatii de alegere a produselor de catre consumatori. Daca aceste practici vor fi confirmate, Consiliul Concurentei va sanctiona companiile vinovate cu amenzi ce pot ajunge pana la 10% din cifra de afaceri” a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

In cadrul acestor investigatii, Consiliului Concurentei a efectuat inspectii inopinate atat la sediile celor trei operatori de telefonie, cat si ale unor distribuitori de produse preplatite de telefonie mobila. Documentele si declaratiile ridicate in cadrul acestor inspectii se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurii specifice investigatiei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Telekom Romania majoreaza preturile de la 1 martie
Setari Cookie-uri