In telecom piata creste intr-un ritm accelerat pe aproape toate segmentele. “Exista, de exemplu, o tendinta de a plasa serviciile in “the cloud” ca SaaS (Software as a Service) in loc de a apela la o livrare mai scumpa in premisele operatorilor de telefonie. Ritmul de crestere al acestui segment e de 25% pe an, iar noi avem deja in portofoliu cateva solutii in acest domeniu”, a declarat Danila intr-un interviu acordat Wall-Street.

Desi industria de telecomunicatii avanseaza rapid, operatorii de telefonie sunt interesati, in prezent, de modele de business care sa le micsoreze riscurile.

Criza i-a speriat incat sunt dispusi sa imparta veniturile cu furnizorii, dar sa minimizeze costurile de achizitie si pe cele de operare, dupa cum spune reprezentantul Computaris.

“Bugetele de achizitii au scazut, insa nu ca in alte industrii. Practic, telefonul mobil a devenit parte din viata fiecaruia. Oricat de dura ar fi criza, nevoia de comunicare a tuturor va ramane la un nivel similar. Insa presiunea pe preturi resimtita de operatori, precum si cea pusa pe furnizori, devine din ce in ce mai mare. Competitia este acerba, departamentul financiar este implicat in tot mai multe achizitii si din ce in ce mai multe decizii se iau pe considerente de cost”, explica Bogdan Danila (foto).

Computaris are sediul central in Anglia, opereaza din centrele sale de expertiza din Polonia, Romania, Moldova si Malaezia sau din sediile clientilor/partenerilor sai in cazul proiectelor onsite si a implementat proiecte la peste 60 de operatori de telefonie mobila din lume in ultimii 18 ani.

Anul trecut, compania a inregistrat, la nivel global, o cifra de afaceri de 7 milioane lire sterline, in crestere cu 30% fata de 2008.

“Am fost favorizati de concretizarea pe parcursul anului 2009 a catorva proiecte aflate in faza de pre-vanzare in anul anterior. De exemplu, anul trecut, Computaris a livrat un sistem complex de facturare in timp real in Malaezia”, explica avansul de 30% oficialul companiei. Potrivit site-ului Ministerului de Finante, firma care opereaza in sectorul IT&C si telecom a avut in 2008 afaceri de aproximativ 2,6 milioane euro pe plan local.

Cresterea numarului de proiecte pe parcursul lui 2009 a dus la o marire considerabila a numarului de angajati. In Romania, Computaris are peste 100 de angajati (in Bucuresti si in Galati).

“Suntem intr-un proces continuu de recrutare in toate tarile in care activam, dar si in alte tari in care dorim sa deschidem birouri, cum este cazul SUA”, adauga CFO-ul companiei.

In acest an, integratorul de sisteme si dezvoltare software pentru industria telecom va investi in forta de vanzari internationala si in cea de marketing, precum si in tehnologii care se dovedesc rentabile in prezent dar mai ales in viitor, circa un milion de lire sterline.

“Acoperim practic EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa) si APAC (Asia – Pacific). Dorim sa ne bazam cresterea in special pe proiecte de integrare la operatorii de telefonie mobila”, arata Danila.

Totodata, compania are un program activ de fuziuni si achizitii, prin intermediul caruia planuieste sa integreze afaceri mai mici sub umbrela Computaris, fiind totodata interesata de posibilitatea fuziunii cu jucatori mai importanti de pe piata sub tutela carora sa isi accelereze ambitiile de crestere.

Avem cateva zeci de proiecte incepute inca din 2009 pe care trebuie sa le livram in 2010. Investim in produsele proprii (in domeniul testarii automate, management-ului de continut etc.), bugetul de investitii fiind mult largit fata de anii anteriori. Tinand cont de rezultatele anilor precedenti, de investitia in forta de vanzari, mizam pe concretizarea unor noi proiecte si previzionam o crestere a cifrei de afaceri de 30%”, conchide directorul financiar al Computaris.