Cu toate acestea, in principal din cauza crizei economice, compania internationala de cercetare si analiza de date estimeaza in momentul de fata ca o astfel de cifra, de aproape 17 mld. dolari, nu va fi atinsa decat in 2013-14.

"Desi poate parea contrar asteptarilor, recesiunea economica a insemnat de fapt o crestere mai lenta, per total, a serviciilor de cunoastere offshore, multe firme fiind obligate sa se concentreze pe o strategie de supravietuire", a declarat presedintele Evalueserve, Alok Aggarwal, adaugand ca marea majoritate a initiativelor de offshoring au fost inghetate sau reduse semnificativ ca urmare a crizei.

Spre deosebire de serviciile de tip Business Process Outsourcing (BPO) si Information Technology Outsourcing (ITO) care sunt mai mature si care prezinta in mod exclusiv avantaje legate de reducerea costurilor, serviciile de Knowledge Process Outsourcing (KPO) sunt mai complexe si inca in dezvoltare.

"Astfel de servicii sunt personalizate, necesita experienta mai multa, aptitudini si cunostinte in anumite domenii precum cel juridic, tehnic sau cel al telecomunicatiilor", explica Aggarwal.

Citeste si:

In timp ce reducerea costurilor reprezinta in mod sigur un factor, multe companii se uita la KPO 2.0 ca si la o oportunitate care, daca este gestionata corect, poate sa aduca si noi surse de venit.

Companiile se concentreaza acum mai strategic asupra eficientei implementarii unei platforme de cercetare si analize globale pentru a-si sustine lansarea noilor produse sau servicii, tintind, de multe ori, pietele emergente.

Prin urmare, in timp ce India continua sa fie cel mai mare furnizor de KPO, industria a inceput sa castige teren si in alte tari in curs de dezvoltare, dat fiind ca offshoring-ul este combinat cu servicii onshore si near-shore intr-o formula centralizata. Firmele cauta in prezent valoarea adaugata mai degraba, decat simpla oportunitate a costurilor reduse, completeaza presedintele Evalueserve.

Compania prevede o scadere la nivel global a pietei indiene de KPO de la 70%, pe care o avea acum patru ani, la 59%.