Un raport al serviciilor american de informaţii, desecretizat joi, arată că China ajută Rusia să ocolească sancţiunile occidentale şi probabil furnizează Moscovei tehnologie militară sau cu dublă utilizare, militară şi civilă, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Evaluarea Biroului Directorului pentru Informaţiile Naţionale (ODNI) a fost publicată de comitetul permanent pentru informaţii al Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA.

China a dezminţit de mai multe ori acuzaţiile că trimite Rusiei echipamente militare după invazia rusă în Ucraina.

Informaţiile publicate joi se bazează pe date vamale referitoare la companii chineze din domeniul apărării. Printre componentele trimise ruşilor figurează echipamente de navigaţie, tehnologie de bruiaj şi piese pentru avioanele de luptă, arată raportul citat.

ODNI menţionează că China şi Rusia au decontat în monedă chineză o parte mai mare din comerţul bilateral, iar instituţiile financiare din ambele ţări folosesc tot mai mult sisteme autohtone de plată. China a importat din Rusia mai multă energie, inclusiv petrol şi gaze redirecţionate din Europa.

Mare parte din informaţiile respective provin din presă, a arătat Biroul, afirmând că "comunitatea de informaţii nu dispune de suficiente relatări pentru a evalua dacă Beijingul reprimă intenţionat controalele guvernului SUA pentru verificarea utilizatorilor finali".

Oficialităţi americane şi-ai exprimat deja îngrijorarea faţă de transferul unor echipamente "cu dublă utilizare" din China în Rusia, însă au recunoscut de mai multe ori că nu deţin dovezi privind livrarea unor ajutoare militare de tip letal.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri