Opera Software ASA nu a fost abordata de Google Inc privind o posibila achizitie, a declarat un purtator de cuvant al Opera, dezmintind zvonurile ca Google incearca sa preia compania browser norvegiana.

"Acestea sunt doar zvonuri. Nu am fost abordati de Google", a spus Tor Adland, director de comunicatii al Opera.

Zvonurile se pare ca au aparut de pe o postare blog a lui Pierre Chappaz, fost director de operatiuni pentru Europa a Yahoo Inc. "Potrivit unei surse care este de obicei bine informata, Google este aproape sa achizitioneze browserul Opera", a scris acesta in blog-ul sau in limba franceza.

Un analist este de parere ca achizitionarea Opera ar avea sens pentru Google, mai ales avand in vedere expansiunea sa dincolo de cautare si aparenta sa ambitie de a oferi ca serviciu de aplicatii de productivitate pe Web.

Google a anuntat un parteneriat cu Sun Microsystems Inc. in octombrie, care include si gasirea de moduri de a extinde distributia OpenOffice.org, suita open-source pe care este construit si Sun StarOffice.

Companiile au oferit putine detalii, insa unii analisti considera parteneriatul o micare prin care Google ar oferi aplicatii gazduite.
"Avand un browser ar fi mai usor de aduce o propunere de tipul software-on-demand in parteneriatul cu Sun si OpenOffice.org", este de parere analistul Mike Davis, de la firma britanica de analiza Butler Group. "Dintr-un punct de vedere strict legat de design, se doreste controlul nu numai asupra sistemelor back-end, ci a intregului proces de distributie catre utilizatorul final".

Google si-ar putea optimiza propriul browser pentru cautari chiar mai rapide. "Ar putea produce ceva foarte rapid si accesibil", a spus Davis.

In cele din urma Google va avea inevitabil un browser al sau, potrivit lui Davis. Singura intrebare este daca va achizitiona unul sau va dezvolta unul in-house.

Deja circula zvonuri ca aceasta dezvolta propriul browser. "Cumpararea unui browser care are deja o prezenta si un nivel de respect ar fi un lucru sensibil pe care l-ar putea face daca doreste sa-si continue expansiunea dincolo de cautare", a spus Davis.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »