JP Morgan a fost anul trecut cea mai bine platita banca de investitii, pentru al treilea an consecutiv, cu incasari totale din comisioane de 4,14 miliarde de dolari, potrivit unul clasament care include 20 de banci, realizat de Bloomberg.
Banca a ocupat primul loc si in privinta comisioanelor obtinute din emisiunile de obligatiuni si actiuni, potrivit Mediafax.

Morgan Stanley s-a plasat de pozitia a doua, cu 3,67 miliarde de dolari, devansand Goldman Sachs, care a castigat 3,6 miliarde de dolari.

Goldman Sachs se afla pe primul loc in cazul castigurilor din fuziuni si achizitii, asa cum s-a intamplat inca din 2004, an in care Bloomberg a inceput sa realizeze topul.

Bloomberg noteaza ca, intr-un an in care cele mai mari tranzactii au avut loc pe pietele emergente, bancile trebuie sa multumeasca si guvernelor, de la Washington si pana la Beijing, pentru comisioanele obtinute la vanzarea participatiilor detinute de state la companii financiare, auto si alte corporatii.

Bancherii au fost interesati de administrarea unor astfel de oferte, chiar daca acestea le-au adus comisioane de sub 1%, comparativ cu media istorica de 3%-5%.

Ofertele efectuate de guverne au contribuit la cresterea veniturilor din comisioane, la nivelul industriei de profil, cu 5,8%, la 49,1 miliarde de dolari, in timp ce volumul total al tranzactiilor a ramas constant la circa 7.000 de miliarde de dolari.

Volumul fuziunilor si achizitiilor anuntate a urcat cu 27%, la 2.200 miliarde de dolari, in timp ce comisioanele au avansat cu 23%, la 17,9 miliarde de dolari.

Tranzactiile totale pe pietele de obligatiuni au scazut anul trecut de la 4.700 miliarde de dolari la 4.100 miliarde de dolari, iar comisioanele au urmat tendinta negativa.

Comisioanele obtinute din ofertele publice initiale si ofertele pe pietele secundare au coborat la cel mai redus nivel de cand Bloomberg analizeaza acest segment, in 1999, fiind in medie de 2,9%. In 2003, media la nivelul industriei de profil a fost de 5,6%.

Anul trecut, trei din cele mai mari cinci piete, in functie de ofertele publice initiale care au avut loc, au fost Hong Kong, cu 57 miliarde dolari, Shenzhen, cu 47 miliarde de dolari si Shanghai, cu 27 miliarde de dolari, a declarat James Jes Staley, director general al bancii de investitii a JP Morgan.

In afara Asiei, Trezoreria Statelor Unite a fost anul trecut unul dintre cei mai importanti clienti pentru Wall Street, ca urmare a vanzarilor de actiuni cumparate in timpul crizei din 2008-2009, intre care American International Group, Ally Financial Inc. (fosta GMAC) si Citigroup.

In Europa, comisioanele incasate de bancile de investitii au scazut in 2010 fata de anul anterior. Banca britanica Barclays a urcat cu o pozitie, pe locul opt, in topul Bloomberg, cu comisioane totale de 2,25 miliarde de dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri