Scenariul pesimist luat in cosiderare de autoritate prevede, printre altele, scaderea cu 0,5% a Produsului Intern Brut din zona euro in acest an, comparativ cu o crestere de 1,5% anticipata de Comisia Europeana. Banca Centrala Europeana estimeaza ca aceasta ipoteza are sanse de 1% de a se materializa, scrie Mediafax.

Scenariul ia in calcul, de asemenea, agravarea crizei datoriilor suverane din UE, caz in care valoarea obligatiunilor spaniole detinute de banci s-ar putea reduce cu 20,7% in doi ani. Testele prevad, totodata, o scadere de 15% a burselor europene.

Autoritatea europeana de supraveghere a bancilor exclude, insa, posibilitatea ca un stat membru al zonei euro sa intre in incapacitate de plata, evocata de unii analisti pentru Grecia, si subliniaza ca testele se bazeaza pe ipoteze plauzibile.

Institutia nu a publicat, insa, lista bancilor care vor fi testate, dar a precizat ca evaluarile vor acoperi companii care detin peste 60% din totalul activelor bancare din UE.

Citeste si:

Testele vor fi rulate incepand cu martie, iar rezultatele ar putea fi publicate in iunie.

Anul trecut au fost evaluate 91 de banci, din care doar sapte (cinci din Spania si cate una din Germania si Grecia) nu au primit calificative de trecere. La cateva luni dupa efectuarea testelor, doua mari banci irlandeze au ajuns in pragul falimentului, ceea ce a obligat Irlanda sa accepte ajutor financiar international.

Exercitiul din acest an, ca si cel din 2010, se concentreaza in principal pe evaluarea riscurilor creditelor si pietelor in conditii economiice potrivnice.