"Cred ca efectul macroeconomic este mai mult asupra pretului petrolului, din cauza riscurilor si incertitudinilor", a afirmat Zoellick, prezent la o conferinta referitoare la imbatranirea populatiei la nivel mondial, scrie Mediafax.

Valul de revolte populare din nordul Africii si Orientul Mijlociu a provocat temeri legate de probleme de aprovizionare cu petrol, al carui pret a urcat peste 100 de dolari pe baril.

Analistii anticipeaza ca pretul petrolului se va mentine peste 100 de dolari pe baril si in 2013.

Din acest motiv a aparut ingrijorarea ca pretul mare al energiei va alimenta inflatia, cu impact asupra cheltuielilor de consum si implicit asupra redresarii economiei mondiale.

Citeste si:

Zoellick crede ca problemele din Orientul Mijlociu ofera oportunitati economice pentru tarile afectate, creand totodata riscuri mondiale.

"Vor avea loc tranzitii politice, o lunga perioada de timp. Parte a acestui proces, vor avea loc tranzitii sociale si economice", a aratat seful Bancii Mondiale.

In pofida incertitudinilor din piata si a tulburarilor politice, natiunile dezvoltate vor discuta mijloace de stimulare a dezvoltarii economice in Orientul Mijlociu prin comert, cum ar fi incurajarea exporturilor de produse agricole sau produse finite de baza, a spus Zoellick.

Banca Mondiala va participa la o intalnire cu alti creditori internationali pentru a discuta despre un eventual ajutor destinate tarilor din Nordul Africii, afectate de conflicte violente, a adaugat seful BM.