"Abordez relaxat testele, chiar daca nu putem face comentarii directe pentru ca am avut informatiile pentru atat de putin timp. Din cate putem deduce, vom trece pozitiv de teste", a declarat intr-o conferinta de presa directorul general al bancii, Gerald Wenzel.

Wenzel a refuzat sa dezvaluie rata capitalului de rang intai a bancii, unul dintre cei mai importanti indicatori ai solvabilitatii.

Volksbanken a revenit pe profit anul trecut, dupa scaderea cu peste 50% a provizioanelor de risc, si vrea sa ramburseze ajutorul de stat de un miliard de euro obtinut sub forma de infuzie de capital in timpul crizei financiare.

Bancile regionale cooperative care detin participatia majoritara la grup au convenit saptamana trecuta sa contribuie cu 300 milioane euro pentru plata catre stat a unei transe cu scadenta in acest an, iar Wenzel a aratat ca banca va putea restitui celelalte doua transe, de 300 milioane euro in 2014, respectiv 400 milioane euro in 2018, prin desprinderea de unele active.

Directorul a adaugat ca pachetul de actiuni detinut la Volksbanken de banca germana DZ Bank va scadea la sub 20%, de la 25%, dupa contributia de capital care urmeaza sa fie adusa de bancile cooperative.

Citeste si:

Printre activele care ar putea fi vandute se numara pachetul de 5,7% din actiunile Raiffeisen Zentralbank detinut de Volksbanken.

Grupul austriac a scos in decembrie la vanzare pachetul de 51% detinut la Volksbanken International (VBI), divizia care controleaza subsidiarele grupului din Europa Centrala si de Est, si la compania-sora de leasing a acesteia.

Wenzel a refuzat sa comenteze in privinta procesului de vanzare si negocierilor.

El a refuzat totodata sa precizeze valoarea VBI, care a avut anul trecut o pierdere de 21,8 milioane euro, in principal din cauza rezultatelro din Romania, unde grupul a pierdut 36 milioane euro.

Surse apropiate discutiilor au declarat saptamana trecuta ca Sberbank, cea mai mare banca din Rusia, este in negocieri pentru preluarea VBI, insa nu doreste si activele din Romania, pentru a nu fi nevoita sa consolideze afacerile din regiune la Bucuresti.