"Ar fi mai bine daca ar fi prelungit programul de rambursare a imprumutului de 110 miliarde de euro primit de la partenerii nostri si daca dobanzile vor fi reduse si mai mult. In felul acesta, ne-am putea onora alte obligatii", a afirmat Papaconstantinou pentru publicatia franceza Liberation.

Papaconstantinou este primul oficial elen care sugereaza ideea relaxarii si mai mult a conditiilor imprumutului extern, dupa ce liderii din zona euro au decis in luna martie sa dubleze la sapte ani si jumatate scadenta imprumutului acordat ca ajutor si sa reduca dobanzile creditului pentru a permite Atenei sa-si gestioneze mai bine datoriile.

La un an dupa ce Grecia a fost salvata de la intrarea in incapacitate de plata de partenerii din zona euro si de FMI printr-un program care impune Atenei masuri dure de austeritate, statul se confrunta cu o recesiune severa, costuri de finantare ridicate si venituri bugetare slabe.

"Unii oameni cred ca restructurarea datoriilor este inevitabila. Mai sunt aceia care au pariat multi bani pe intrarea Greciei in incapacitate de plata. Asa se explica zvonurile ridicole din ultimele saptamani. Nu se pune problema restructurarii datoriilor", a mentionat ministrul.

Citeste si:

Pe de alta parte, unii analisti considera ca o alta reprogramare a rambursarii imprumutului UE/FMI nu va fi suficienta pentru a permite Greciei sa evite incapacitatea de plata.

"As putea spune ca prelugirea imprumutului si reducerea dobanzilor reprezinta conditii necesare, dar nu suficiente, pentru ca Grecia sa atinga obiectivele bugetare", a spus Kornelius Purps, analist la Unicredit.

Papaconstantinou anticipeaza ca Grecia va inregistra crestere economica in a doua jumatate a acestui an.