"Ancheta a fost lansata pe 3 mai in baza unei plangeri facute de patru economisti impotriva agentiilor de evaluare financiara", a precizat o sursa pentru AFP, confirmand o informatie aparuta in cotidianul Diario Economico.

Reprezentantii procuraturii au refuzat sa comenteze, invocand secretul judiciar.

Pe 11 aprilie, cei patru economisti portughezi au reclamat Moody’s, S&P si Fitch pentru rolul avut in criza datoriilor suverane.

Agentiile sunt acuzate "de practici abuzive care au provocat daune grave intereselor statului si poporului portughez".

Cu o economie vulnerabila din cauza deficitului bugetar record si un ritm lent de dezvoltare, din motive structurale, Portugalia s-a confruntat in ultimul an cu retrogradarea regulata a ratingurilor de catre agentiile de evaluare financiara, ceea ce a dus la cresterea dobanzilor datoriilor statului.

Citeste si:

Pe 6 aprilie, dupa o noua revizuire in scadere a calificativului de catre Moody’s, guvernul condus de Jose Socrates a fost nevoit sa ceara sprijinul financiar al Uniunii Europene si FMI, pentru a evita prabusirea financiara.

Liderii europeni au denuntat in mai multe randuri, in ultimele luni, influenta agentiilor de rating pe piata datoriilor, acuzandu-le ca fragilizeaza anumite tari din zona euro.

La inceputul lunii mai, Portugalia a ajuns la un acord cu Fondul Monetar International FMI si Uniunea Europeana asupra unui program de salvare de 78 de miliarde de euro, cu o durata de trei ani, care acorda Lisabonei timp pentru atingerea tintelor de deficit bugetar.