Grecia a imprumutat 1,63 miliarde euro cu scandeta la sase luni si un randament de 4,96%, in crestere usoara, iar emisiunea a fost suprasubscrisa de peste doua ori, desi agentia Standard & Poor's (S&P) a redus calificativul statului elen cu trei trepte, la "CCC", cel mai slab rating de tara din lume, scrie Mediafax.
Randamentul este cu 0,08 puncte procentuale peste cel de la o emisiune similara din mai si se situeaza peste costul de 4,2% al imprumuturilor primite de la Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, potrivit Reuters.

Licitatia a atras un interes mai ridicat din partea investitorilor straini, care au cumparat 37% din titlurile vandute, fata de 34,2% in mai. Raportul dintre cerere si ofert a scazut, insa, la 2,58 de la 3,58 la emisiunea de luna trecuta.

"Retrogradarea ratingului de catre S&P a avut un impact negativ asupra increderii si a condus la o cerere mai scazuta si la un randament mai ridicat. Piata financiara este, de asemenea, precauta inaintea unui vot in parlament, in luna iunie, asupra programului fiscal pe termen mediu al guvernului", a declarat un trader de la o banca din Grecia.

Analistii considera ca cererea pentru titluri de trezorerie este sustinuta de probabilitatea ca acestea sa fie excluse de la orice restructurare, dar si de cererea bancilor locale, care le folosesc ca garantii pentru a-si asigura finantari ieftine de la Banca Centrala Europeana.

S&P a redus cu trei trepte ratingul Greciei pentru creditele pe termen lung, de la "B" la "CCC", cel mai slab rating de tara din lume, agentia reiterand avertismentul ca orice restructurare a datoriilor statului elen va fi interpretata ca un default (incapacitate de plata).

Ratingul Greciei este acum cu doar patru trepte mai sus de default si mai slab decat cele atribuite Pakistanului si Ecuadorului, ultima dintre acestea fiind inca izolata pe pietele financiare internationale dupa ce a intrat in 2009 in incapacitate de plata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri