Trichet (foto) a laudat stabilitatea preturilor din zona euro, afirmand ca BCE asigura acesta evolutie, cu o inflatie anuala mai mica de 2%, de mai bine de 12 ani. Seful BCE a primit duminica premiul Economia Globala 2011 al Institutului Kiel pentru Economie Mondiala.

Remarcile lui Trichet survin in contextul reuniunii ministrilor de Finante duminica seara la Luxemburg pentru a discuta un al doilea pachet financiar care sa ajute Grecia sa evite intrarea in incapacitate de plata.

"Am aparat puterea de cumparare a euro", a spus Trichet, adaugand ca BCE va continua sa faca tot ce este necesar pentru stabilitatea preturilor.

Totodata, dupa o perioada de reducere cauzata de criza, dezechilibrele globale incep din nou sa se amplifice.

Citeste si:

"Zona euro are un interes major intr-o reechilibrare la nivel global, mai ales prin politici locale mai sigure in intreaga lume", a spus el, adaugand ca nivelul ridicat al somajului din zona euro este inacceptabil.

BCE este responsabila de politicile monetare, dar nu si de cele economice, a spus Trichet.

"Guvernanta zonei euro este insuficienta", atat in domeniul fiscal cat si in cel al monitorizarii competitivitatii", a declarat oficialul.

Trichet a subliniat ca in pofida faptului ca in prezent se vorbeste de dificultatile zonei euro, deficitul finantelor publice din uniunea monetara este aproximativ la jumatate fata de SUA si Japonia.