Croatia investigheaza daca grupul ungar MOL, prezent si in Romania, l-a mituit cu zece milioane de euro pe fostul premier Ivo Sanader pentru a obtine controlul managementului companiei petroliere croate INA, potrivit presei locale, citate de Reuters.

Investigatia ii vizeaza si pe directorul general al MOL, Zsolt Hernadi, respectiv fostul vicepremier Damir Polancec, noteaza presa, citand surse apropiate unei unitati anticoruptie a politiei din Croatia, conform Mediafax.

Sanader este arestat in Austria, in urma unor anchete anticoruptie, si urmeaza sa fie extradat in Croatia in urmatoarele saptamani.

Divizia anticoruptie a politiei a anuntat pe site ca procurorii au transmis noi informatii autoritatilor din Austria, inclusiv detalii ale unei noi anchete privind abuzul de putere si luare de mita, mentionand initialele lui Sanader si doua persoane lasate neidentificate.

"Suspiciunea se bazeaza pe informatii obtinute din Austria si Elvetia, cu ajutorul organismului de cooperare judiciara al Uniunii Europene, Eurojust", se arata in comunicat, despre care oficialii croati au afirmat ca a fost publicat din cauza numarului mare de solicitari din partea jurnalistilor.

Purtatorul de cuvant al MOL a declarat ca grupul respinge categoric toate acuzatiile, afirmand ca nu a existat "nicio plata si niciun acord de plata cu niciun factor politic de decizie din Croatia".

MOL este cel mai mare actionar al INA, cu o participatie de 47,46% si optiunea de a achizitiona inca 1,6%. Statul croat detine 44,84%.
Relatiile dintre cei doi actionari importanti au fost tensionate in ultima perioada din cauza dreptului de management al INA.

Sanader a demisionat neasteptat in vara anului 2009, iar la scurt timp, guvernul si MOL au semnat un acord revizuit pentru managementul INA.

MOL opereaza in Romania o retea de benzinarii.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si