Banca Centrala Europeana (BCE) a majorat dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 1,5%, cu efect din 13 iulie, decizie anticipata de majoritatea analistilor, si a indicat ca va continua politica de inasprire a creditarii pentru a tine sub control inflatia.
Consiliul Guvernatorilor BCE a adoptat "majorarea ratei dobanzii la operatiunile principale de refinantare cu 25 puncte de baza, pana la 1,50%, incepand cu operatiunea care urmeaza sa fie decontata la data de 13 iulie 2011", se arata intr-un comunicat transmis de institutie, citat de Mediafax.

Totodata, BCE a ridicat dobanda la facilitatea de creditare marginala cu 0,25 puncte, la 2,25%, si dobanda la facilitatea de depozit cu 0,25 puncte procentuale, la 0,75%.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat intr-o conferinta de presa ca institutia urmareste foarte atent riscurile de crestere a preturilor, transmite Reuters.

"Vom continua sa monitorizam foarte atent toate evolutiile care pot duce la cresterea riscurilor la adresa stabilitatii preturilor", a spus Trichet.

Anterior conferintei de presa, ananlistii au spus ca o astfel de exprimare va arata ca in acest an va avea loc inca o majorare de dobanda.
Inflatia din zona euro s-a mentinut in iunie la 2,7%, sub asteptari, dar peste tinta BCE de pana la 2%.

Trichet a mai spus ca politica monetara a bancii continua sa sustina economia, chioar si dupa majorarea de joi a dobanzii cheie.
Seful BCE a avertizat ca exista riscuri care pot influenta negativ dezvoltarea economica, datele indicand ca a avut loc o incetinire a cresterii.

In urma declaratiei, euro a atins un minim al sedintei de 1,4219 dolari pe unitate, dar si-a revenit apoi la 1,4256 dolari pe unitate, in scadere cu 0,3% fata de inchiderea de miercuri.

Redresarea euro a fost determinata de comentariile lui Trichet referitoare la aceptarea in continuare a obligatiunilor Portugalia drept garantii pentru imprumuturile acordate bancilor din aceasta tara.

"Am decis sa suspendam aplicarea pragului minim pentru ratingurile obligatiunilor portugheze acceptate drept garantii", a spus Trichet.

Moody's a retrogradat in aceasta saptamana ratingul Portugaliei cu patru trepte, la nivelul "Ba2", nerecomandat pentru investitii, masura care a socat pietele financiare si a pus sub semnul intrebarii eforturile europenilor de rezolvare a crizei datoriilor din zona euro.
Analistii considera ca decizia indica un anumit grad de flexibilitate din partea BCE.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri