Randamentele obligatiunilor de stat ale Greciei, Spaniei si Italiei sunt de asemenea in crestere, insa dobanzile Bundurilor germane coboara, scrie Mediafax.

Pretul aurului s-a stabilizat dupa ce a atins joi un nou maxim istoric, iar dolarul evolueaza in stagnare dupa pierderile cauzate de avertismentele agentiilor de evaluare financiara privind ratingul Statelor Unite.

Actiunile bancilor europene s-au depreciat in medie cu 0,9% in debutul sedintei, in timp ce bancile spaniole au pierdut 1,3% din valoare.

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene a scazut cu 0,5%, tragand in jos indicele bursier global MSCI All-Country World, care scade cu 0,3%.

Citeste si:

In Asia, indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis in scadere cu 0,4%. La New York, principalii indici bursieri au inchis joi in retragere cu 0,44-1,22%, dupa ce presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, a nuantat declaratiile recente privind o posibila noua runda de masuri de stimulare a economiei.

Analistii anticipeaza ca rezultatele testelor de stres din UE vor arata ca 10 din cele 90 de banci examinate au capital insuficient pentru a rezista unui scenariu de recesiune sau criza. Rezultatele vor fi publicate la ora 16:00 GMT, urmate de o conferinta de presa jumatate de ora mai tarziu.
Moneda euro s-a depreciat cu 0,2% fata de dolar, la 1,4142 dolari, respectiv cu 0,1% fata de francul elvetian, la 1,1527 franci, in timp ce dolarul a urcat cu 0,1% fata de un cos de valute de referinta si in raport cu yenul japonez.

Randamentul obligatiunilor de stat cu maturitatea la 10 ani emise de Grecia a crescut 0,275 puncte procentuale, la 17,456%, aproape de maximul istoric de 18,9%, in timp ce dobanda datoriilor Italiei pe zece ani a urcat cu 0,06 puncte procentuale, la 5,717%. Randamentul obligatiunilor italiene a depasit recent 6% pentru prima data de la introducerea euro.

Pretul aurului a scazut cu 0,6%, insa fluctueaza in apropiere de maximul istoric de 1.594,16 dolari pe uncie atins joi.
Pretul petrolului Brent a coborat cu 0,5%, la sub 116 dolari pe baril.