Bursele europene scad in sedinta de vineri, in frunte cu actiunile bancilor, iar moneda euro se depreciaza, pe fondul temerilor ca rezultatele testelor de stres din sectorul bancar, care vor fi prezentate in dupa-amiaza zilei, ar putea aduce surprize neplacute, transmite Reuters.
Randamentele obligatiunilor de stat ale Greciei, Spaniei si Italiei sunt de asemenea in crestere, insa dobanzile Bundurilor germane coboara, scrie Mediafax.

Pretul aurului s-a stabilizat dupa ce a atins joi un nou maxim istoric, iar dolarul evolueaza in stagnare dupa pierderile cauzate de avertismentele agentiilor de evaluare financiara privind ratingul Statelor Unite.

Actiunile bancilor europene s-au depreciat in medie cu 0,9% in debutul sedintei, in timp ce bancile spaniole au pierdut 1,3% din valoare.

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene a scazut cu 0,5%, tragand in jos indicele bursier global MSCI All-Country World, care scade cu 0,3%.

In Asia, indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis in scadere cu 0,4%. La New York, principalii indici bursieri au inchis joi in retragere cu 0,44-1,22%, dupa ce presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, a nuantat declaratiile recente privind o posibila noua runda de masuri de stimulare a economiei.

Analistii anticipeaza ca rezultatele testelor de stres din UE vor arata ca 10 din cele 90 de banci examinate au capital insuficient pentru a rezista unui scenariu de recesiune sau criza. Rezultatele vor fi publicate la ora 16:00 GMT, urmate de o conferinta de presa jumatate de ora mai tarziu.
Moneda euro s-a depreciat cu 0,2% fata de dolar, la 1,4142 dolari, respectiv cu 0,1% fata de francul elvetian, la 1,1527 franci, in timp ce dolarul a urcat cu 0,1% fata de un cos de valute de referinta si in raport cu yenul japonez.

Randamentul obligatiunilor de stat cu maturitatea la 10 ani emise de Grecia a crescut 0,275 puncte procentuale, la 17,456%, aproape de maximul istoric de 18,9%, in timp ce dobanda datoriilor Italiei pe zece ani a urcat cu 0,06 puncte procentuale, la 5,717%. Randamentul obligatiunilor italiene a depasit recent 6% pentru prima data de la introducerea euro.

Pretul aurului a scazut cu 0,6%, insa fluctueaza in apropiere de maximul istoric de 1.594,16 dolari pe uncie atins joi.
Pretul petrolului Brent a coborat cu 0,5%, la sub 116 dolari pe baril.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri