Partidele Republican si Democrat sunt de acord ca trebuie majorat plafonul de indatorare, insa sunt divizate de considerente ideologice in privinta modalitatii, transmite Mediafax.

Seful Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, ramane, insa, optimist ca o intelegere este posibila.

"In pofida a ceea ce se aude, politicienii se apropie de un punct comun. Am vazut ca Partidul Republican a renuntat la varianta intrarii in incapacitate de plata, lucru care este incurajator", a spus Geithner, citat de postul de televiziune CNBC.

Stagnarea discutiilor la Washington si problema datoriilor suverane din Europa genereaza temeri pe pietele financiare internationale. Bursele au scazut, iar cotatia aurului a atins un nou record, peste 1.600 de dolari pe uncie.

"Din punct de vedere macroeconomic are loc «o furtuna perfecta», in lipsa unui acord pentru plafonul de indatorare in SUA si a problemelor din Europa, iar piata priveste cu neliniste aceste situatii", a afirmat Oliver Pursche, presedinte la compania americana Gary Goldberg Financial Services.

Cel mai importrant politician republican din Senatul SUA, Mitch McConnell, a propus un plan care i-ar oferi presedintelui Obama atributii pentru a creste limita de indatorare, ridicand astfel presiunea politica de pe Partidul Republican. Dezbaterile asupra unei versiuni modificate a propunerii ar putea incepe in Senat, dominat de democrati, saptamana aceasta.

Citeste si:

Planul complicat propus de McConnell, privind o majorare a plafonului de indatorare in trei trepte, a devenit principala varianta discutata, in contextul esecului negocierilor mai ample de reducere a deficitului.

Propunerea, prezentata saptamana trecuta ca varianta de rezerva, este considerat o solutie tot mai viabila, intrucat ar permite Partidului Republican sa evite o situatie dificila inaintea alegerilor de anul urmator.

Presedintele Obama a stabilit vineri, 22 iulie, ca termen pana la care liderii din Congres ai ambelor partide sa ajunga la un acord pentru a majora plafonul de indatorare. Daca s-ar ajunge la o intelegere pana vineri, Congresul ar avea timp sa scrie si sa adopte legislatia inainte de 2 august, cand statul va ramane fara bani pentru plata datoriilor.