Sefii unor mari companii franceze au semnat o scrisoare, dupa modelul unei initiative americane, prin care cer infiintarea "unei contributii exceptionale" din partea persoanelor "cele mai favorizate", pentru reducerea deficitului bugetar al Frantei, transmite AFP, citat de Mediafax.

"Suntem constienti ca am beneficiat din plin de modelul francez si de un mediu european de care suntem atasati si vrem de contribuim la pastrarea acestora", se arata intr-un apel publicat marti de cei 16 semnatari pe site-ul Le Nouvel Observateur.

Ei au aratat ca intr-un moment in care guvernul cere tuturor un efort de solidaritate se simt datori sa contribuie.

Printre semnatari se afla Jean-Paul Agon, directorul general al grupului de cosmetice L’Oreal, Denis Hennequin, seful grupului hotelier Accor, Maurice Levy, de la Publicis, Christophe de Margerie, seful grupului petrolier Total, si Frederic Oudea, directorul general al bancii Societe Generale.

Scrisoarea a fost semnata si de Stephane Richard, directorul general al grupului de telecomunicatii Orange, Jean-Cyril Spinetta, presedintele Air France-KLM, Claude Perdriel, presedintele consiliului de supraveghere al Nouvel Obser si de miliardara Liliane Bettencourt, actionara a L’Oreal.

Ei precizeaza ca aceasta contrib0tie ar trebui sa fie calculata "in proportii rezonabile", pentru a se evita efectele economice nedorite, precum retragerile de capital din tara si cresterea evaziunii fiscale.

Masura nu ar fi o solutie in sine ci s-ar inscrie intr-un efort mai larg de reforme privind cheltuielile si veniturile, potrivit scrisorii.

Maurice Levy, care dispune de o avere semnificativa obtinuta in domeniul publicitatii, este si presedinte al Asociatiei companiilor private. El este primul care s-a declarat in favoarea "unei contributii exceptionale" a persoanelor cu venituri ridicate.

Apelul sau este similar cu cel al miliardarului american Warren Buffett, care la jumatatea lunii august a propus celor mai bogati prieteni ai sai "sa isi bage mainile in buzunare" pentru a contribui la reducerea datoriilor astronomice ale Statelor Unite.

Alti sefi de companii, precum presedintele bancii BNP Paribas, Michel Pebereau, nu au vrut sa semneze scrisoarea dar nu s-au declarat impotriva unui efort fiscal suplimentar, a precizat publicatia Nouvel Observateur.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Air France KLM: Reduceri de pana la 50% la peste 80 de destinatii