Grecia a avertizat ca ar putea renunta la swap-ul de obligatiuni necesar pentru derularea celui de-al doilea acord international de salvare daca investitorii privati nu vor participa in proportie de cel putin 90%, transmite Mediafax.
Swap-ul are rolul de a reduce datoria de stat a Greciei cu 37 miliarde euro.

Grecia a anuntat vineri ca operatiunea nu va fi efectuata daca nu vor participa cel putin 90% dintre creditorii si detinatorii de obligatiuni privati care au titluri elene cu maturitatea intre anii 2014 si 2020, potrivit unei scrisori transmisa altor guverne din zona euro.

Anterior, pragul de 90% dintre creditorii privati era considerat o tinta, nu o preconditie.

"Daca aceste conditii nu sunt indeplinite, Grecia nu va efectua nicio parte a tranzactiei", se spune in scrisoare.

Guvernul elen si-a lasat insa spatiu de manevra, afirmand ca va iesi din acord numai daca participarea investitorilor nu va satisface partenerii international ai tarii, respectiv Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

Astfel, Grecia va iesi din acord "daca se va determina, in consultarile cu sectorul oficial, ca participarea totala a creditorilor din sectorul privat (...) este insuficienta pentru a permite sectorului oficial sa sustina noul program multi-anual de ajustari".

Pozitia Greciei se alatura unor semnale sa exista intarzieri in privinta ofertei formale de swap care trebuie transmisa de statul elen bancilor, alimentand speculatiile ca Atena nu a reusit sa convinga destui investitori sa participe.

Institute of International Finance, grupul de lobby al institutiilor financiare care reprezinta bancile in dialogul cu Grecia, UE si FMI, a anuntat joi ca intre 60% si 70% dintre investitorii privati s-au aratat dispusi sa participe la plan.

Institutul a adaugat ca, odata prezentata o oferta concreta, mai multi investitori se vor alatura schemei.

Unii analisti sustin insa ca transformarea pragului de 90% intr-o conditie pare un pas cam ambitios.

"Prin stabilirea unui prag atat de ridicat, fara vreo marja de toleranta (...) mi se pare ca vor sa puna presiune asupra sistemului", comenteaza David Schnautz, strateg la Commerzbank Londra.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri