Sefii finantelor statelor europene se vor confrunta vineri cu cereri ale comunitatii internationale pentru limitarea efectelor crizei datoriilor, asteptarile tot mai mari pentru intrarea Greciei in incetare de plati evidentiind cea mai mare amenintare pentru economia mondiala, potrivit Bloomberg, preluat de Mediafax.
Esecul Europei de a calma temerile investitorilor in privinta datoriilor va reprezenta tema centrala la reuniunea ministrilor de Finante si sefilor bancilor centrale din statele G7, programata pentru vineri noapte si sambata la Marseille.

"Orice recesiune mondiala va purta amprenta Europei. Europa este adevaratul risc", a afirmat Constance Hunter, economist sef la compania Aladdin Capital Management, care administreaza active de 12 miliarde de dolari.

Acesta nu este, insa, singurul risc in contextul eforturilor autoritatilor de a impiedica o reeditare a celei mai grave recesiuni de la Marea Depresiune din anii '30, care a urmat prabusirii Lehman Brothers in septmbrie 2008. Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a afirmat, joi, ca economia statelor G7 va inregistra o crestere foarte redusa in ultimul trimestru al anului, afectata de declinul din zona euro.

Fiecare membru G7 se lupta pe mai multe fronturi pentru a preveni transformarea incetinirii economice intr-o criza mondiala. Bancile centrale semnaleaza politici monetare mai relaxate. Presedintele SUA, Barack Obama, a anuntat noi eforturi de a diminua somajul de 9,1%. Japonia incearca sa impiedice aprecierea yenului sa-i submineze exporturile. Dobanzile bancilor centrale se afla, deja, la minime record, iar indatorarea publica la niveluri ridicate.

"Situatia se inrautateste, iar marea diferenta dintre prezent si cativa ani in urma este ca ramanem fara instrumente de interventie. Exista o probabilitate de 60% pentru o noua contractie in economiile avansate", a declarat, marti, intr-un interviu, economistul Nouriel Roubini.

Costul de asigurare a datoriilor Greciei a urcat, joi, la un nou record, indicand o probabilitate de 91% pentru intrarea tarii in incetare de plati. Un indicator care masoara reticenta bancilor din Europa de a se imprumuta intre ele a ajuns la maximul a doi ani si jumatate, iar bursele au pierdut circa 5.000 de miliarde de dolari din capitalizare de la inceputul lunii iulie.

"Posibilitatea unei situatii Lehman Brothers in Europa ne va tine pe toti treji noaptea", a spus, marti, Niall Ferguson, profesor de economie la Harvard, in timpul unei emisiuni la Bloomberg TV.

Oficialii care vor participa la intalnirea G7 impartasesc opinia ca Europa trebuie sa faca mai mult pentru a-si pune in ordine situatia financiara, noteaza Bloomberg.

Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, le va cere omologilor sai din Franta si Germania, Francois Baroin si Wolfgang Schaeuble, sa adopte "masuri mai agresive" pentur a proteja bancile si pentru a asigura guvernelor posibilitatea de a se imprumuta la dobanzi sustenabile, potrivit unei opinii publicate, joi, in cotidianul Financial Times.

Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a avertizat, marti, ca perspectivele Europei depind de deciziile politice. Directorul Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a cerut zonei euro sa recapitalizeze bancile, fortat daca este necesar, si sa evite inasprirea prea puternica a politicilor monetare.

Lagarde ar putea folosi reuniunea pentru a accelera eforturile FMI de a gasi "sprijin in privinta cresterii economice", a afirmat economistul sef al Royal Bank of Scotland, Jacques Cailloux.

Economistii Morgan Stanley si-au anuntat, miercuri, clientii ca, in contextul epuizarii programelor de stimulare si al legaturii dintre datele negative si pietele activelor, bancile centrale ar putea colabora pentru o relaxare a politicilor monetare chiar de la sfarsitul acestei saptamani.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri