Partidul de guvernamant din Ungaria, Fidesz, a propus ca populatia sa poata rambursa creditele in euro si franci elvetieni la rate fixe de schimb, anunt care a dus la deprecierea puternica a forintului si a actiunilor, din cauza temerilor privind impactul masurii asupra sectorului financiar, scrie Mediafax.

Liderul grupului parlamentar al Fidesz, Janos Lazar, a declarat ca datornicii vor putea opta sa ramburseze integral imprumuturile, intr-o operatiune unica, la cursul de 180 de forinti pentru un franc si 250 de forinti pentru un euro, transmite Reuters.

Planul, care trebuie sa fie aprobat de guvern si Parlament, este cea mai recenta dintr-o serie de "masuri neortodoxe" ale guvernului, care au inclus nationalizarea fondurilor private de pensii si taxe speciale impuse bancilor si companiilor din alte sectoare.

Actiunile ungare au scazut puternic in urma informatiei, iar principalul indice al bursei din Budapesta a pierdut peste 6%.

Titlurile OTP Bank au coborat cu 10% si au fost suspendate, in timp ce actiunile bancii FHB au atins cel mai redus nivel dupa mai 2009.

Analistii cred ca guvernul ar trebui sa fie precaut si sa nu vulnerabilizeze bancile intr-o perioada in care riscurile din sectorul financiar sunt in crestere, iar economia europeana incetineste.

Banca centrala a anuntat ca poate sustine doar solutii care nu pun in pericol stabilitatea sistemului financiar.

Sute de mii de familii din Ungaria au luat imprumuturi in franci si se confrunta cu cresterea ratelor odata cu aprecierea monedei elvetiene.

Lazar a spus ca toate costurile acestor tranzactii trebuie suportate de banci.

"Ramanem la principiul ca aceste tranzactii nu trebuie sa coste clientii, iar consecintele financiare trebuie suportate de banci", a afirmat Lazar in pauza unei reuniuni a Fidesz.

El a aratat ca optiunea va fi "o plata finala, sub forma unei singure tranzactii, la cursul de 180 de forinti pentru un franc si 250 de forinti pentru un euro, fie din economiile proprii fie dintr-un imprumut in forinti".

Lazar a adaugat ca daca proiectul va fi aprobat, cei ale caror contracte de imprumut au fost intrerupte din cauza intarzierii platilor vor putea sa participe la program, intr-o perioada de trei luni.

Potrivit site-ului index.hu, Lazar ar fi spus ca 200.000-300.000 de beneficiari de imprumuturi ar putea recurge la aceasta solutie.

Forintul a fost tranzactionat vineri la circa 232 unitati pentru un franc si 282 unitati pentru un euro, cel mai redus nivel dupa decembrie 2010, comentariile lui Lazar contribuind la pesimismul pietei.

Guvernul va discuta problema la o sedinta de duminica.

Nu este clar daca noua propunere va anula o optiune convenita deja cu bancile, de a oferi un curs de schimb fix la plata imprumuturilor, timp de trei ani, diferenta fiind acumulata in conturi separate, in forinti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri