Italia ofera o dobanda-record pentru a vinde obligatiuni

Italia a fost nevoita sa ofere, marti, o dobanda record pentru a vinde obligatiuni, in timp ce guvernul incearca sa calmeze temerile pietelor financiare ca pierde controlul asupra datoriei publice uriase, care ar putea declansa o criza ce ar ameninta zona euro, transmite Reuters, citata de Mediafax.

Premierul Silvio Berlusconi a declarat ca planul de austeritate de 54 de miliarde de euro pregatit de guvern va fi votat miercuri de parlament si a promis sa identifice si alte masuri care ar sustine cresterea economica. Surse guvernamentale au declarat pentru Reuters ca executivul analizeaza vanzarea de proprietati si active din domeniul utilitatilor pentru a-si reduce datoria, in prezent la 120% din PIB.

Italia depinde de Banca Centrala Europeana, care a cumparat obligatiuni de pe piata financiara pentru a stopa cresterea costurilor de imprumut, insa avansul puternic al randamentelor cerute in ultima saptamana de investitori sugereaza ca acestia si-au pierdut increderea in interventia bancii centrale.

La licitatia de marti, Trezoreria italiana a vandut obligatiuni pe termen lung in valoare de 6,5 miliarde de euro, aproape de limita maxima vizata, de sapte miliarde de euro. Statul a fost, insa, nevoit sa plateasca un randament de 5,6%pentru titluri pe cinci ani cu valoare totala de aproape patru miliarde de euro.

Randamentul este cel mai ridicat de la introducerea euro in urma cu peste zece ani si evidentiaza temerile tot mai mari ale investitorilor privind sustenabilitatea datoriei de 1.900 de miliarde de euro a Italiei.

Potivit Financial Times, guvernul de la Roma a cerut Chinei sa investeasca in obligatiuni italiene. Un purtator de cuvant al Trezoreriei a confirmat ca ministrul Economiei, Giulio Tremonti, s-a intalnit saptamana trecuta cu oficiali chinezi, dar a refuzat sa confirme articolul din Financil Times, potrivit caruia Italia a cerut Chinei sa cumpere "volume substantiale" de obligatiuni italiene.

Informatii similare ca Beijingul a cumparat obligatiuni ale statelor din zona euro nu au fost confirmate in trecut, noteaza Reuters.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri