Grecia va rata tinta de deficit bugetar stabilita in cel de-al doilea acord de finantare externa convenit cu institutiile financiare internationale in luna iulie, potrivit unui proiect de buget, transmite Reuters, citat de Mediafax.
O misiune a Fondului Monetar International, Uniunii Europene si Bancii Centrale Europene se afla la Atena pentu a evalua situatia financiar-fiscala si gradul in care au fost indeplinite conditiile convenite in acordul de finantare externa incheiat in mai 2010.

Inspectorii straini trebuie sa decida daca Grecia se califica pentru incasarea celei de-a sasea transe, de opt miliarde euro, din finantarea externa. Fara acesti bani, statul elen ar putea intra in default (incapacitate de plata) inca din luna octombrie.

Proiectul de buget pentru anul viitor, aprobat duminica de guvern, anticipeaza un deficit bugetar de 8,5% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru anul 2011, cu mult peste tinta de 7,6% din PIB convenita cu creditorii externi.

Pentru anul viitor, executivul de la Atena anticipeaza ca va atinge, in valoare nominala, tinta de 14,6 miliarde euro stabilita in acord, insa ca procent din PIB deficitul va depasi tinta de 6,5% din PIB, ajungand la 6,8%, din cauza recesiunii economice.

"Au mai ramas trei luni de importanta critica pentru 2011, iar estimarea finala de 8,5% din PIB privind deficitul poate fi atinsa daca mecanismele statului si populatia raspund adecvat", se arata intr-un comunicat transmis duminica de ministerul Finantelor de la Atena.

Liderii europeni incearca sa evite intrarea Greciei in faliment, care ar afecta dur bancile europene, ar pune in pericol viitorul monedei unice si ar putea declansa o noua criza financiara mondiala.

Oficialii Uniunii Europene au afirmat ca misiunea din Grecia ar putea determina si daca statul are nevoie de o scadere mai mare a datoriilor catre creditorii privati, masura care ar putea fi considerata de piata drept un default.
Potrivit proiectului de buget, economia elena se va contracta cu 5,5% in acest an, iar surse guvernamentale au declarat ca guvernul a proiectat pentru anul viitor o scadere de 2-2,5% a PIB.

Cifrele sunt in linie cu estimarile FMI, insa cu mult mai slabe decat proiectiile pe care a fost fundamentat acordul de 109 miliarde euro din iulie, in care se anticipeaza cresterea economiei elene cu 0,6% in 2012.

Ratarea tintei de deficit pentru acest an anunta un necesar de finantare suplimentara de 2 miliarde euro, care s-ar putea transforma in cresteri mai dure ale taxelor sau scaderi mai abrupte ale salariilor din sectorul public, fata de masurile severe de austeritate anuntate in ultimele doua luni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri