Ministrii Finantelor din zona euro au convenit sa sprijine bancile europene, la cateva ore dupa ce guvernele din Franta si Belgia au anuntat ca vor salva grupul financiar Dexia, pe fondul temerilor tot mai acute privind criza din Grecia, transmite Reuters, citat de Mediafax.
Dexia, creditor franco-belgian specializat in credite catre primarii si autoritati locale, a devenit marti prima banca din zona euro care a necesitat interventie guvernamentala pentru a evita falimentul in urma crizei datoriilor de stat din zona euro.

"Toata lumea a fost de acord ca principalul motiv de ingrijorare ar fi evenimentele ingrijoratoare de pe pietele financiare, care ar putea escalada intr-o criza bancara", a declarat ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, intr-o conferinta de presa sustinuta la incheierea reuniunii de la Luxembourg a ministrilor Finantelor din zona euro.

Probabilitatea tot mai ridicata a intrarii Greciei in faliment in urmatoarele luni a alimentat temerile privind o criza bancara in Europa, care ar agrava conditiile economice internationale si ar afecta serios sistemul financiar global.

Comisarul european pentru Economie si politica monetara, Olli Rehn, a declarat marti pentru Financial Times ca ministrii Finantelor, care au respins pana acum orice recapitalizare concertata a bancilor, s-ar putea razgandi deoarece situatia impune masuri urgente.

"Exista o perceptie tot mai mult impartasita ca este nevoie de o abordare concertata, coordonata in Europa, multe dintre elemente fiind implementate la nivel national. Pozitiile de capital ale bancilor europene trebuie consolidate pentru a furniza marje suplimentare de siguranta, reducand astfel incertitudinea", a aratat oficialul.

Ministrul britanic al Finantelor, George Osborne, a declarat la Luxembourg ca a simtit o ingrijorare tot mai profunda in randul colegilor sai.
"Bancile din zona euro trebuie consolidate. Trebuie sa reflectam realitatea situatiei din zona euro si trebuie sa luam in calcul realitatea riscurilor suverane percepute de piete. Si asta necesita mai mult capital in bancile din zona euro", considera oficialul britanic.

Dexia va fi divizata pentru separarea activelor "toxice", inclusiv expunerea pe Grecia si pe alte state cu probleme din zona euro. Operatiunile si activele "sanatoase" vor fi vandute.

Holdingul care va prelua activele "toxice" va primi garantii guvernamentale de la Franta si Belgia pentru a se putea refinanta si a evita falimentul.

Actiunile Dexia s-au prabusit marti cu peste 22%, la trei ani dupa ce banca a fost obiectul unei alte interventii guvernamentale din cauza expunerii pe piata creditelor ipotecare subprime.

Tot mai multe banci europene sunt excluse de pe pietele financiare si se bazeaza exclusiv pe Banca Centrala Europeana pentru lichiditate.
"Pericolul escaladarii crizei se regaseste in sectorul bancar, dupa cum demonstreaza evenimentele recente", a afirmat Schaeuble, facand aluzie la tensiunile de pe piata interbancara care amintesc de urmarile falimentului Lehman Brothers, in 2008.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a avertizat la sfarsitul lunii trecute ca criza financiara este departe de final si a cerut guvernelor din zona euro sa rezolve problemele.

"As spune ca este responsabilitatea lor sa faca fata celei mai grave crize de la cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Suntem epicentrul acestei crize globale", a aratat Trichet, de obicei mai rezervat in exprimare.

Intrebat daca BCE ar trebui sa-si asume rolul de "creditor de urgenta", dupa modelul adoptat in ultimii trei ani de Rezerva Federala a SUA si de Banca Angliei, Trichet a aratat ca banca pe care a condus-o pana in septembrie s-a angajat deja la varsarea de lichiditate nelimitata pe piete, insa nu ar trebui sa refinanteze fondurile de "bailout" din UE.

Schaeuble a adaugat ca cei 27 de ministrii ai Finantelor din UE au convenit sa raporteze la urmatoarea reuniune lunara situatia bancilor din fiecare tara si masurile pregatite pentru protejarea lor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri