Banca Centrala Europeana (BCE) va relua achizitiile de obligatiuni si va reintroduce imprumuturile pe termen de un an pentru banci, in conditiile in care criza datoriilor statelor din zona euro risca sa blocheze pietele monetare, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.
BCE va cheltui, din noiembrie, 40 de miliarde de euro pentru obligatiuni acoperite prin active precum ipoteci si imprumuturi ale sectorului public si va oferi bancilor doua tipuri de imprumuturi nelimitate, pe termen de 12 si 13 luni, a declarat presedintele institutiei, Jean-Claude Trichet, dupa de consiliul guvernatorilor a mentinut dobanda de politica monetara la 1,5%.

El a adaugat ca BCE va continua sa imprumute bancilor cati bani au nevoie, prin operatiunile obisnuite de refinantare, cel putin pana in iulie 2012.

Trichet a condus joi ultima sedinta de politica monetara din cei opt ani de mandat. Cu numai cateva saptamani inainte de incheierea mandatului, "mostenirea" lui Trichet este inca un semn de intrebare. Francezul va ceda pe 1 noiembrie fraiele BCE lui Mario Draghi,

BCE rezista apelurilor de a inversa cele doua majorari ale dobanzii cheie efectuate in acest an, chiar daca criza datoriilor risca sa traga Europa din nou in recesiune.

Banca recurge in schimb la instrumente pe care le-a mai folosit in trecut, in incercarea de a calma pietele financiare.

Euro s-a depreciat dupa decizia BCE de a nu reduce dobanda cheie, iar la ora 3:32 p.m. era tranzactionat la Berlin la 1,33 dolari pe unitate.
Banca centrala a Marii Britanii a surprins joi pietele prin decizia de extindere a unui program de suplimentare a lichiditatilor prin achizitia de obligatiuni cu 75 miliarde lire sterline, la 275 miliarde de lire, incercand sa apere economia locala de criza din zona euro si sa stimuleze cresterea.

Cu Grecia in pragul default-ului (incetare de plati), BCE este presata sa suplimenteze masurile de stimulare economica.
Banca a mai oferit imprumuturi nelimitate pe termen de 12 luni la sfarsitul lui 2009, cand bancile erau reticente sa se imprumute intre ele din cauza crizei financiare.

BCE a cumparat obligatiuni acoperite de 60 de miliarde de euro printr-un program de un an incheiat in iunie anul trecut.
Piata de 2.500 de miliarde de euro a obligatiunilor acoperite, care au la baza ipoteci sau imprumuturi catre sectorul public, sustine cea mai mare parte a creditelor imobiliare din Europa.

"Noile achizitii vor fi efectuate direct, pe pietele primare si secundare. Vor incepe in noiembrie si vor avea loc pana la sfarsitul lui octombrie 2012", a spus Trichet.

Toate masurile anuntate joi au rolul sa imbunatateasca aplicarea politicii monetare a BCE, a precizat el.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri