Potrivit acuzatiilor departamentului de Justitie, Oracle ar fi convins Administratia pentru Servicii Generale (GSA) sa cumpere aplicatii informatice in valoare de 1,08 miliarde de dolari, in perioada 1998-2006, cu promisiunea ca institutia va beneficia de discount-urile oferite clientilor comerciali.

Penalizarea este cea mai mare obtinuta vreodata de GSA prin intermediul unei legi privind ofertele inselatoare (False Claims Act), care permite cetatenilor sa deschida procese in numele guvernului si sa obtina o parte din sumele recuperate.

Un fost angajat al Oracle, Paul Frascella, care a deschis procesul in 2007, va primi 40 de milioane de dolari.

"Companiile care se angajeaza in practici frauduloase pentru a obtine contracte cu guvernul submineaza integritatea procesului de atribuire a acestora si obtin avantaje incorecte", a declarat Tony West, procuror general adjunct in Departementul de Justitie, in domeniul dreptului civil.

Citeste si:

Departamentul de Justitie s-a alaturat cazului lui Frascella la un tribunal federal din Alexandria, Virginia, si a depus propria plangere anul trecut.

Potrivit reclamatiei, Oracle a acordat companiilor discount-uri de pana la 92%, dar cele destinate guvernului au fost de 25%-40%.

GSA raspunde de administrarea institutiilor federale, precum si de atribuirea unor contracte prin licitatie in domeniul proiectarii, constructiilor, telecomunicatiilor si tehnologiei.