Masurile de austeritate ale autoritatilor, pentru limitarea costurilor legate de pensii si acordarea mai judicioasa a ajutoarelor sociale, reprezinta un efort minim de instaurare a ordinii, a declarat directorul adjunct al departamentului pentru Europa al FMI, Erik Jan de Vrijer, conform Mediafax.

"Credem ca situatia este foarte serioasa. Faptul ca guvernul nu poate accesa pietele de capital este o problema foarte grava, complicata de riscurile la care sunt expuse bancile", a spus de Vrijer, noteaza Mediafax.

El a aratat ca prioritatea pentru Cipru este sa faca tot posibilul pentru a evita ca aceste probleme sa scape de sub control.

Temerile ca economia cipriota ar putea deveni a patra din zona euro care va avea nevoie de ajutor financiar international s-au amplificat din iulie, cand o explozie a afectat cea mai mare centrala energetica din tara.

Intrebat despre evaluarea FMI a riscului ca Cipru sa ceara ajutor, De Vrijer a spus ca este timp ca guvernul sa ia masuri hotarate pentru a evita ca problemele sa se agraveze.

"Spunem ca situatia este serioasa si necesita o reactie politica hotarata", a avertizat de Vrijer, care s-a aflat in Cipru pentru consultari.

Citeste si:

Ratingurile Ciprului au fost retrogradate in acest an din cauza expunerii sectorului bancat la datoriile Greciei si a derapajelor fiscale, ceea ce a dus la cresterea costului imprumuturilor pe pietele financiare.

Saptamana trecuta, guvernul si-a dat acordul pentru ca Ministerul de Finante sa ia un imprumut de 2,5 miliarde de euro din Rusia, pentru refinantarea unor datorii ajunse la maturitate.

Seful misiunii FMI in Cipru, Wes McGrew, a recomandat miercuri ca autoritatile sa efectueze teste de stres riguroase pentru banci, pentru a identifica orice deficit de capital sau lichiditati in situatii adverse, avand in vedere expunerea mare la Grecia.

De Vrijer a spus ca cea mai buna cale pentru refacerea increderii este ca autoritatile sa reduca semnificativ deficitul bugetar anul viitor.
FMI anticipeaza un deficit bugetar de 4% in 2012, comparativ cu tinta de 2,3% a guvernului.

Autoritatile au redus salariile din sectorul public si intentioneaza sa restranga cheltuielile cu alocatiile pentru copii si granturile destinate studentilor.

Fondul se asteapta ca economia cipriota sa stagneze in acest an, iar anul viitor sa se contracte usor.