Cel putin 66 de mari banci europene ar pica teste de stres mai dure si ar avea nevoie de capital suplimentar de 220 de miliarde de euro, potrivit analistilor Credit Suisse, citati de Bloomberg.
Royal Bank of Scotland, Deutsche Bank si BNP Paribas ar avea nevoie de cele mai multe fonduri, in total 47 de miliarde de dolari. Societe Generale si Barclays ar avea fiecare nevoie de cate 13 miliarde de euro.

Analistii Credit Suisse au derulat o simulare de teste de stres bazata pe modelul folosit de autoritatea europeana pentru sectorul bancar, dar luand in considerare rezultatele bancilor din primul semestru. Banca a folosit o rata minima de adecvare a capitalului de 9%, fata de nivelul de 5% utilizat in iulie de agentia europeana, potrivit Mediafax.

Liderii europeni dezbat modalitati de recapitalizare a bancilor cu probleme din regiune, in timp ce criza datoriilor suverane ameninta sa afecteze calitatea activelor acestora.

Opt din cele 90 de banci testate in iulie nu au trecut testele de stres, inregistrand un deficit insumat de capital de 2,5 miliarde de euro.

BNR le cere bancilor capital suplimentar

Banca Nationala a Romaniei impune regulile privind capitalizarea bancilor, iar actionarii trebuie sa se alinieze acestor cerinte.

„BNR are o atitudine foarte precauta, iar acest lucru este indreptatit. Banca centrala urmareste solvabilitatea, pentru ca bancile sa faca fata in cazul unor retrageri neasteptate din depozite. Nu cred ca va fi o chestie de negociere intre actionarii bancilor si BNR, intrucat, in aceasta situatie, Banca Nationala impune regulile”, a spus pentru wall-street.ro, vicepresedintele Volksbank Romania, Lucian Cojocaru.

Directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat pentru Bloomberg ca bancile straine vor trebui sa injecteze capital suplimentar la subsidiare pentru a depasi instabilitatea pietei financiare.

„Toate bancile, dar mai ales cele grecesti, trebuie sa fie pregatite sa faca fata contagiunii, chiar daca sunt bine capitalizate acum. Este o problema de credibilitate. Daca una dintre bancile-mama are probleme, subsidiarele din Romania pot fi afectate, motiv pentru care le sfatuim sa aiba rezerve solide de bani”, a mentionat Cinteza,

Valul doi de recesiune?

Zona euro ar putea reintra in recesiune, iar Banca Centrala Europeana (BCE) va discuta in noiembrie despre reducerea dobanzii de politica monetara, au declarat oficiali ai institutiei, citati de Reuters.

Erkki Liikanen, membru in conducerea BCE, a subliniat totusi ca banca nu a decis deja sa reduca dobanda cheie la sedinta de politica monetara din noiembrie.

Reprezentantii BCE au optat saptamana trecuta pentru mentinerea dobanzii cheie la nivelul de 1,5%, chiar daca unii dintre membrii consiliului guvernatorilor au cerut reducerea ratei din cauza semnelor de inrautatire a conditiilor economice in zona euro si a temerilor privind intrarea Greciei in incetare de plati.

Inflatia din zona euro s-a accelerat la 3% in septembrie, dar mai multi membri ai conducerii BCE considera ca indicatorul va cobori anul viitor sub tinta de 2%, opinie impartasita de Josef Makuch, seful bancii centrale din Slovacia.

"Ma astept ca inflatia sa coboare sub 2% anul viitor. Nu poate fi exclusa o evolutie negativa a PIB-ului, daca riscurile se vor materializa", a avertizat Makuch.

In raportul din octombrie al BCE se arata ca riscurile de scadere economica sunt legate in special de problemele de pe piata financiara.
Alte riscuri sunt preturile energiei, protectionismul si dezechilibrele mondiale.

Criza datoriilor din Europa s-a amplificat in ultimele saptamani, odata cu cresterea incertitudinilor privind viitorul Greciei.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut miercuri actiuni decisive pentru limitarea daunelor provocate economice provocate de criza datoriilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri