Profitul bancii britanice Royal Bank of Scotland (RBS), controlata de guvernul de la Londra, a scazut cu 63% in trimestrul al treilea, dupa ce criza datoriilor suverane a afectat veniturile diviziei de plasamente in instrumente financiare, transmite Bloomberg, preluat de Mediafax.

Castigul operational, excluzand profituri din ajustarea valorii obligatiunilor suverane, a coborat de la 726 milioane de lire sterline anul trecut la 267 milioane de lire sterline (428 milioane de dolari) in acest an.

Analistii estimau un profit de 343 milioane de lire sterline.

Veniturile diviziei de investment banking au scazut cu 29%, la 1,1 miliarde de lire sterline. RBS urmeaza astfel Deutsche Bank, Barclays si UBS, banci care au anuntat, de asemenea, declinul veniturilor pe investment banking din cauza temerilor generate de criza din Grecia.

"Divizia noastra de investment banking a avut un profit mic in trimestul al treilea, in ton cu operatiunile similare ale altor banci. Ne asteptam sa continue conditiile dificile in trimestrul al patrulea", a declarat directorul general al RBS, Stephen Hester.

RBS a apelat la ajutorul statului britanic in 2008, ca urmare a preluarii bancii olandeze ABN Amro. Statul britanic controleaza 83% din actiunile RBS.

Actiunile bancii au scazut cu 39% in trimestrul al treilea, cea mai slaba evolutie dintre cele inci institutii de credit importante din Marea Britanie.

Conducerea RBS a desfiintat circa 27.000 de locuri de munca si a redus portofoliul de active cu aproape 1.000 de lire sterline din noiembrie 2008, cand functia de director general a fost preluata de Hester.

Profitul net al bancii a fost de 1,23 miliarde de lire sterline, comparativ cu o pierdere de 1,15 miliarde de lire sterline in trimestrul al treilea al anului tercut. Rezultatul include un castig exceptional de 2,36 miliarde de lire sterline din reevaluarea obligatiunilor detinute de banca la pretul pietei.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si