In timpul acestei recesiuni schimburile comerciale au inregistrat cel mai accentuat declin din ultimii 25 de ani, de 12%, iar cei care folosesc vanzarea cu plata la termen au cunoscut o crestere a riscului la care se expun si implicit pierderi datorate riscului de neincasare, a declarat Tim Smith, EMEA trade credit practice leader, in cadrul Marsh.
Chiar daca asiguratorii specializati pe riscul de credit comercial au inregistrat o crestere a daunalitatii odata cu problemele economiei mondiale, acest risc se poate asigura in continuare si conditiile sunt favorabile.

“Perioada in care asiguratorii specializati pe credit comercial erau extrem de prudenti a trecut, ei fiind acum mult mai deschisi in a plasa acest risc, iar multi clienti au reusit chiar sa obtina reduceri de pret”, a detaliat Tim Smith, in cadrul unui eveniment dedicat tendintelor de pe piata de asigurari de credit comercial, la Bucuresti.

Tim Smith coordoneaza activitatea Marsh dedicata asigurarilor de credit comercial in Europa, Orientul Mijlociu si Africa.

In ceea ce priveste evolutia pietei in 2011, Tim Smith a subliniat faptul ca “asiguratorii au reusit sa tina daunalitatea sub control si sa scada preturile pe anumite segmente in anumite tari, iar acest moment se poate defini ca momentul cheie cand cererea s-a intalnit cu oferta”.

Luand in calcul evolutia pietei pe baza informatiilor preliminare cu privire la trendurile din Europa, riscurile noi cu datoriile suverane din zona euro si impactul acestora asupra incertitudinii politice si scaderea ratingului de tara pentru anumite tari, rezulta ca, “in 2012 vom vedea o crestere a numarului de debitori rau-platinici, ceea ce afecteaza direct riscul de credit comercial si in consecinta pretul asigurarilor de acest tip”.

In Romania creditul comercial este folosit in foarte multe sectoare ale economiei, insa metodele de protectie impotriva riscului de neplata sunt ceva mai noi pe piata locala. In ultimii doi ani, o data cu relaxarea conditiilor practicate de asiguratori, numarul politelor de asigurare de credit comercial a crescut continuu.

Broker de asigurari si consultant de risc, Marsh, este parte a Marsh & McLennan Companies, din grup mai facand parte si Guy Carpenter, specialist in risc si reasigurari; Mercer, furnizor de servicii si consultanta HR; si Oliver Wyman, consultanti de managemenet. Grupul este listat (simbolul: MMC) pe bursele din New York, Chicago si Londra.

Sursa foto: freedigitalphotos.net


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri