Statele din zona euro intentioneaza sa furnizeze Fondului Monetar International (FMI) 200 de miliarde de euro, a declarat presedintele francez Nicolas Sarkozy, banii urmand sa fie folositi pentru sustinerea tarilor cu probleme din Uniunea monetara, relateaza AFP, preluat de Mediafax.

"Am decis sa analizam posibilitatea unei suplimentari cu 200 de miliarde de euro" a resurselor FMI, a declarat el in cadrul unei conferinte de presa.

Directoarea generala a FMI, Christine Lagarde, a explicat ca o confirmare a acestor 200 de miliarde de euro va fi obtinuta "in zece zile". Ea a salutat "un pachet care merge clar in directia buna", evocand inclusiv disciplina bugetara crescuta si accelerarea punerii in aplicare a unui viitor fond de salvare permanent al zonei euro.

La randul sau, cancelarul german Angela Merkel a explicat ca FMI va fi suplimentat prin "imprumuturi bilaterale" de statele europene. Potrivit ei, este vorba despre "a aduce o siguranta suplimentara pentru euro cu ajutorul altor tari nemembre ale Uniunii monetare".

Ideea este de a dota institutia financiara internationala cu fonduri suficiente pentru a ajuta pe viitor, in caz de nevoie, marile economii ca Italia sau Spania.

Necesitatea de a creste resursele FMI s-a impus in ultimele saptamani in fata incapacitatii europenilor de a-si consolida suficient propriul fond de salvare menit sa stopeze criza datoriilor. Dar Statele Unite fiind ostile unei cresteri generale a resurselor, calea privilegiata este aceea a contributiilor voluntare bilaterale.

Zona euro spera ca marile puteri emergente cum ar fi China sau Brazilia vor participa, de asemenea, la acest efort.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
CE si-a revizuit prognozele de crestere pentru zona euro