Economia spaniola s-a contractat in trimestrul al patrulea din 2011 pentru prima data in ultimii doi ani si pare ca se indreapta catre o recesiune indelungata, in contextul crizei datoriilor de stat din zona euro, care a impins la masuri de austeritate in detrimentul cresterii.

Produsul Intern Brut al Spaniei a scazut cu 0,3% in trimestrul al patrulea al anului trecut fata de cel anterior, potrivit datelor preliminare prezentate luni de Institutul National de Statistica de la Madrid, preluate de Reuters, relateaza Mediafax.

In trimestrul al treilea, economia spaniola a stagnat.

Raportat la trimestrul al patrulea din 2010, PIB-ul Spaniei a crescut cu 0,3% in perioada analizata, dupa un plus de 0,8% in trimestrul trei.
Criza datoriilor de stat a propulsat masurile de austeritate in varful prioritatilor guvernelor din sudul zonei euro, nevoite sa corecteze urgent dezechilibrele finantelor publice pentru a recastiga increderea pietelor financiare. Astfel, masurile de revigorare a cresterii economice au trecut in plan secund, iar somajul din Spania a crescut la 22%, cu o rata alarmanta de aproape 50% in randul tinerilor.

Banca Spaniei anticipeaza o contractie economica de 1,5% pentru acest an, din cauza reducerii cheltuielilor publice care au ca scop restrangerea deficitului bugetar la 4,4% din PIB, de la un nivel estimat la 8% din PIB in 2011.

Economia spaniola a fost afectata sever de prabusirea pietei imobiliare si a constructiilor rezidentiale, care a antrenat scaderea puternica a consnumului in contextul reducerii creditarii si unui somaj tot mai ridicat.

Economia Spaniei este in relativa stagnare din primul trimestru al anului 2010, cand a iesit din recesiune, singurul sector cu o evolutie pozitiva fiind cel al exporturilor. Insa odata cu incetinirea activitatii economice in zona euro si la nivel mondial, cererea din partea partenerilor comerciali cheie este in scadere, tragand in jos si exporturile.

Comisia Europeana a prognozat o crestere economica de numai 0,5% pentru zona euro in acest an, fata de plus 1,5% in 2011, respectiv 1,9% in 2010.

FMI estimeaza ca economia zonei euro se va contracta in acest an cu 0,5%, cu potentialul de a cauza o noua runda de recesiune globala.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Economia romaneasca a franat puternic. BCR isi revizuieste prognozele