Nu fascinatia metalelor pretioase, care dateaza de cind lumea, este responsabila de cererea in crestere din ultima vreme, ci statutul de valoare de refugiu pentru investitori. Acestia stiu ca, pe termen lung, metalele pretioase, aurul, argintul, platina, ofera protectie impotriva inflatiei si promit si un cistig peste aceasta.

Recorduri de pret

La sfirsitul saptaminii trecute, pretul argintului pe pietele internationale a urcat la 10,31 dolari pe uncie, cel mai inalt nivel din octombrie 1983 pina in prezent. Avansul este generat de speculatiile referitoare la primirea aprobarii din partea Comisiei americane pentru bursa si valori mobiliare (SEC) pentru introducerea unui instrument financiar pentru argint (ETF). Acesta poate fi tranzactionat in acelasi mod ca si actiunile unei companii. Introducerea ETF in tranzactiile cu argint ar putea determina intrarea de noi fonduri pe piata. In urma cu trei ani, ETF a fost lansat pentru aur.

Aceste instrumente acorda investitorilor o participatie in aur si sint tranzactionate la burse importante precum cea din Londra sau New York. Pina in prezent, ETF in aur au atras 467 de tone de metal pretios. Analistii sustin ca noul instrument ar putea duce, intr-o prima etapa, la retragerea de pe piata a circa 4.000 de tone de argint.

Si preturile aurului si ale platinei au atins saptamina trecuta niveluri-record, ca urmare a achizitiilor masive efectuate de catre fondurile de investitii, potrivit Reuters. Cotatia aurului s-a plasat la cel mai inalt nivel din ultimii 25 de ani din Europa, iar platina a marcat un nou record absolut.

Noi n-avem piata

Daca investitia in metale pretioase este vedeta plasamentelor pe pietele internationale, la noi piata acestora este restrinsa din toate punctele de vedere, cerere, oferta, modalitati de tranzactionare. De aceea, randamentele mari care se pot obtine sint ipotetice. Metalele pretioase nu se pot achizitiona decit sub forma de bijuterii. In ceea ce priveste locurile de vinzare, acestea sint si mai putine. Monetaria Statului cumpara aur de la populatie, oferind 90% din pretul gramului stabilit de BNR (52,24 RON). Cantitatile achizitionate sint mici si pentru ca institutia cumpara in functie de comenzile ferme de prelucrare pe care le are. De anul trecut, Banca Comerciala Romana cumpara aur de la populatie si de la agenti economici printr-un ghiseu specializat deschis la sucursala bancii de pe Lipscani.