Profitul net al Credit Agricole, a treia mare banca din Franta, a scazut cu 75% in primul trimestru, la 252 milioane de euro, din cauza pierderilor generate de operatiunile din Grecia, transmite Bloomberg.

Analistii anticipau un profit net de 482 milioane de euro, scrie Mediafax.

Veniturile au urcat cu 2,3%, la 5,4 miliarde de euro, peste asteptarile analistilor, de 5,05 miliarde de euro.

Credit Agricole a inregistrat pierderi nete de 940 milioane de euro legate de divizia sa din Grecia, Emporiki Bank, preluata in 2006, si de reevaluarea in scadere a detinerilor de obligatiuni guvernamentale elene, in urma programului de restructurare a datoriilor acestei tari.

"Credit Agricole sufera din cauza Greciei", a declarat Valerie Cazaban, manager de fonduri la firma Stratege Finance in Paris.

Directorul general al Credit Agricole, Jean-Paul Chifflet, a declarat vineri ca banca se pregateste pentru mai multe variante, inclusiv pentru iesirea Greciei din zona euro, chiar daca scenariul este considerat cel mai putin probabil, potrivit Reuters.

Pierderile Credit Agricole legate de Grecia au fost partial compensate de un castig de 466 milioane de euro rezultat din rascumpararea unor datorii.

In ianuarie, Credit Agricole a alocat circa 2 miliarde de euro pentru consolidarea capitalului Emporiki.

Bancile franceze au fost afectate de criza datoriilor din cauza unor detineri de datorii private si publice ale Greciei, Portugaliei, Irlandeia, Italiei si Spaniei care se ridicau la sfarsitul lunii decembrie la 620 miliarde de dolari, potrivit datelor Bancii pentru Reglemente Internationale.

Credit Agricole, ca si BNP Paribas si Societe Generale, reduce numarul de angajati in domeniul investment banking, precum si activele, din cauza crizei datoriilor care limiteaza accesul la finanatare in dolari, in timp ce autoritatile de reglementare impun reguli mai stricte privind capitalul.

Actiunile Credit Agricole sunt in scadere cu 10 centi, la 3,39 euro pe unitate, la bursa din Paris, declinul din acest an fiind de 22%.

Titlurile BNP Paribas au scazut cu 6,1% in acest an, iar cele ale Societe Generale nu au inregistrat modificari notabile.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Topul celor mai sigure 100 banci din lume. Cate sunt in Romania