Bank of Cyprus, cea mai mare banca din Cipru, a cerut statului un ajutor financiar de circa 500 de milioane de euro pentru recapitalizare, dupa ce nu a reusit sa obtina o prelungire a a termenului limita de 30 iunie pana la care trebuie sa atinga o rata de adecvare a capitalului de 9%.

Banca, cu operatiuni si in Romania, a cerut prelungirea termenului dupa ce nu a reusit sa-si asigure, in totalitate, prin forte proprii necesarul de fonduri de 1,56 miliarde de euro identificat de Autoritatea Bancara Europeana, se arata intr-un comunicat al Bank of Cyprus, scrie Mediafax.

Capitalul de rang intai al institutiei de credit este estimat pentru sfarsitul lunii iunie la circa 2 miliarde de euro, iar rata de adecvare a capitalului la 8%.

"Grupul a informat Banca Centrala a Ciprului si Ministerul de Finante ca va cere statului un sprijin temporar pentru capital de circa 500 de milioane de euro", se arata in comunicat.

Cipru a informat luni autoritatile europene ca a decis sa solicite ajutorul financiar al UE, din cauza impactului expunerii la criza datoriilor din Grecia. Asistenta solicitata vizeaza tinerea sub control a riscurilor care ameninta economia tarii, mai ales a celor din sectorul financiar, provocate de expunerea mare la economia Greciei, a explicat guvernul.

A doua mai mare banca a tarii, Cyprus Popular Bank, trebuie sa obtina pana la sfarsitul lunii iunie 1,8 miliarde de euro pentru a respecta aceleasi cerinte de capital precum Bank of Cyprus.

Agentia de rating Fitch a estimat, luni, ca necesarul total de fonduri al bancilor din Cipru ar putea ajunge la 4 miliarde de euro.
Bank of Cyprus este prezenta in Romania sub brand propriu, iar Cyprus Popular Bank prin Marfin Bank.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si