Recentele declaratii atribuite cancelarului german Angela Merkel privind refuzul introducerii eurobondurilor par sa fi fost interpretate eronat de presa, surse guvernamentale de la Berlin afirmand ca, de fapt, Merkel a sugerat ca UE are nevoie de reforme complexe inainte de un astfel de pas.

Marti, cancelarul german declara, referindu-se la introducerea de eurobonduri: Nu vor putea fi introduse "atat timp cat traiesc eu".

Insa, surse citate de publicatia Der Spiegel sustin ca declaratiile cancelarului au fost scoase din context, fiind interpretate gresit.

Conform surselor guvernamentale germane, Merkel se referea de fapt la "complexitatea reformelor necesare la nivel european" pentru introducerea eurobondurilor si mutualizarea datoriilor. In acest context, reformele necesare nu ar fi posibile, ar fi sugerat Merkel, decat pe termen foarte lung, cu mult dupa expirarea mandatelor actualei generatii de lideri europeni.

Totusi, noteaza Der Spiegel, atitudinea lui Merkel pare sa fi devenit "mai reticenta" si "mai urgenta", in contextul cererilor din ce in ce mai insistente formulate de state din sudul Europei in sensul mutualizarii datoriilor la nivelul zonei euro.

Merkel a refuzat in mai multe randuri crearea instrumentului de mutualizare a datoriilor statelor suverane europene. Premierul Frantei, Jean-Marc Ayrault, a fost nevoit sa recunoasca recent ca un asemenea sistem ar necesita "o mai mare integrare politica (...), lucru care va dura multi ani".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Setari Cookie-uri