Ultima reuniune oficiala pe aceasta tema se incheie cu... stabilirea unei alte intalniri. La 22 martie, dosarul trebuie predat liderilor UE
Ministrii de Finante din cele 12 tari ale zonei euro au esuat in a ajunge la un acord privind reforma regulilor de utilizare a monedei unice europene si au stabilit o reuniune speciala "de ultima ora", pentru data de 20 martie, cu numai doua zile inainte ca liderii europeni sa se intalneasca pentru a prelua dosarul, transmite EUobserver.

"Am consemnat progrese semnificative. E inca dificil dar facem progrese catre un acord", a afirmat Jean-Claude Juncker, prim-ministrul luxemburghez, la iesirea de la reuniunea ce a durat aproape zece ore.
"N-as fi prea increzator ca vom ajunge la un acord astazi, dar in final vom reusi", a declarat, la randul sau, Hans Eichel, ministrul german de Finante, aflat pe drumul spre reuniunea ministeriala.

"Ma astept, cum se intampla mereu in Europa... sa avem nevoie de o reuniune speciala pe ultima suta de metri", a completat oficialul german. Si alti ministri europeni au fost de aceeasi parere, ca va fi nevoie de inca o intalnire pentru finalizarea dosarului.

Pact de Stabilitate "cu colti"

Ca si in cazul disputelor precedente privind Pactul de Stabilitate, "batalia" se da intre Franta si Germania, pe de o parte, si statele mai mici, precum Austria si Olanda, pe de alta parte. In timp ce Franta si Germania pledeaza pentru un Pact mai lejer, mai flexibil, Austria si Olanda vor "un Pact de Stabilitate cu colti", cum ii place sa spuna lui Karl-Heinz Grasser, ministrul austriac de Finante.

Ministrii au fost de acord ca numeroase dintre normele euro (cum ar fi ca statele membre nu trebuie sa inregistreze un deficit de peste trei la suta din PIB) ar trebui sa fie mentinute in forma actuala. Disputa este legata, insa, de ce fel de circumstante ar trebui luate in seama atunci cand se decide daca o tara membra care are un deficit de peste trei procente din PIB va fi sanctionata sau nu. Franta si Germania vor ca anumiti factori sa fie luati in calcul - cum ar fi cheltuielile pentru cercetare si dezvoltare.
In discutia purtata cu omologul sau german, presedintele francez Jacques Chirac a declarat ca nu doreste ca mecanismul de sanctionare sa fie declansat automat ci, mai degraba, ca fiecare tara sa fie judecata pe baza situatiei economice specifice.
Parisul ar vrea ca volumul cheltuielilor pentru cercetare si dezvoltare sa fie exclus din calculul deficitului, Chirac afirmand ca "cheltuielile pentru cercetare si dezvoltare... pregatesc bogatiile de maine". Germania merge si mai departe si ar dori excluderea din acest calcul a contributiilor la bugetul european cat si a costurilor pe care le-a presupus unificarea tarii.

La randul sau, premierul italian Silvio Berlusconi a avertizat ca va face uz de dreptul de veto in ceea ce priveste orice reforma pe care nu o considera suficient de flexibila.

Presedintia UE, de partea puterilor economice

Presedintia luxemburgheza a Uniunii Europene a prezentat un proiect ce detaliaza lista potentialelor exceptii. Austria, insa, alaturi de Olanda, care nu sunt de acord cu o prea mare relaxare a Pactului, au respins aceste propuneri. Karl-Heinz Grasser, ministrul austriac de Finante, a afirmat ca propunerile "merg in directia gresita".

Cu toate acestea, propunerile de compromis prevad aspecte menite sa satisfaca cererile Germaniei si vor usura situatia tarilor membre in sensul evitarii sanctiunilor pentru deficite excesive.

Statele care incalca Pactul de Stabilitate vor avea, de asemenea, la dispozitie un an in plus pentru a redresa situatia finantelor publice in cazul in care cresterea economica a fost slaba, iar reformele necesare au fost implementate.

Negocierile au loc la 16 luni dupa ce Pactul a fost efectiv distrus atunci cand ministrii de Finante au votat impotriva recomandarilor Comisiei Europene de a demara procedurile disciplinare impotriva Frantei si Germaniei.

Banca Centrala Europeana (BCE) a fost avertizata in numeroase randuri cu privire la relaxarea prevederilor Pactului, argumentele fiind acelea ca stabilitatea si credibilitatea monedei unice ar avea de suferit.
Iar agentia de rating Standard and Poor's a avertizat recent ca "indulcirea" Pactului ar putea afecta calificativele acordate unora dintre tarile membre UE.
Cei 12 ministri de Finante din zona euro urmau sa se intalneasca, ieri, cu restul de 13 ministri de resort din celelalte tari membre UE care nu au trecut inca la euro.

Mai mult, de teama ca disputa ar putea trena pana la reuniunea liderilor UE de la 22-23 martie, cancelarul german Gerhard Schrder se va intalni, astazi, pentru discutii, cu luxemburghezul Jean-Claude Juncker, presedintele Uniunii Europene.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri