Curtea Suprema din Turcia a suspendat vanzarea producatorului de otel Erdemir, cel mai mare producator de otel din Turcia, catre Oyak Group, un important fond de pensii si de investitii, informeaza Rompres. Curtea a apreciat ca Autoritatea Turca pentru Competitie, care a aprobat vanzarea, a esuat in acordul cu Comisia Turca de reglementare a privatizarilor. Consiliul pentru Competitie, are posibilitatea de a face recurs.

In luna octombrie a anului trecut, Oyak Group a castigat licitatia publica pentru privatizarea a 46,12 procente din actiunile companiei Eregli Demir Celik, sau Erdemir, cel mai mare producator de otel din Turcia, cu o oferta de 2,77 miliarde de dolari (2,33 miliarde de euro).

Oferta Oyak Group a fost superioara altor cinci oferte, inclusiv celor facute de primii doi producatori mondiali de otel, grupul olandez Mittal Steel si cel luxemburghez Arcelor. Vanzarea pachetului de actiuni detinut de stat la Erdemir a fost inclusa in programul de privatizare convenit de autoritatile de la Ankara cu Fondul Monetar International.

Cu toate acestea, opozitia fata de privatizarea Erdemir a fost una intensa. Timp de mai multe luni, lideri de sindicat si politiceni au protestat fata de posibilitatea ca o importanta companie turca sa fie detinuta de un grup din strainatate.

Mai multe mii de muncitori de la Erdemir au declansat greve de protest pentru a impiedica delegatiile de la firmele straine sa inspecteze otelaria Erdemir inainte de depunerea unei oferte.