Ministrul german al Educatiei, Annette Schavan, o apropiata a cancelarului german Angela Merkel, a ramas marti fara titlul de doctor din cauza unui plagiat in teza sa de doctorat, in urma cu 33 de ani, relateaza AFP.

Decanul facultatii de filosofie a Universitatii din Düsseldorf (vest), Bruno Bleckmann, a anuntat decizia Consiliului Facultatii reunit la inceputul dupa-amiezii, scrie Mediafax.

Ministrul conservator, in varsta de 57 de ani, este acuzata de plagiat in teza sa de doctorat sustinuta in 1980. Schavan a dezmintit, in repetate randuri, aceste acuzatii si are la dispozitie o luna pentru a face recurs in fata unui tribunal administrativ.

Ministrul a solicitat o prima comisie privind oportunitatea deschiderii acestei proceduri. Aceasta s-a pronuntat favorabil in mai.
Decizia este o lovitura dura pentru Shavan, o prietena personala a lui Merkel, si afecteaza reputatia acesteia, cu atat mai mult cu cat ea detine portofoliul Educatiei si Cercetarii din 2005.

Potrivit saptamanalului Der Spiegel, Angela Merkel o sustine pe colaboratoarea sa si demiterea ei pare exclusa.

Titlul de "Doktor" are o mare importanta sociala in Germania si orice uzurpare este pasibila cu amenda.

In 2011, doua scandaluri similare au izbucnit in Germania, iar unul dintre ele a condus la demisia, in martie, a ministrului Apararii Karl-Theodor zu Guttenberg.

Acelasi lucru s-a intamplat trei luni mai tarziu cu deputata europeana liberala (FDP) Silvana Koch-Mehrin, care a renuntat la functia de vicepresedinte al Parlamentului European si la cea de presedinte al grupului FDP in PE cu putin inainte de a-i fi retras titlul de doctor.

De fiecare data acuzatiile au fost lansate pe Internet.

In perioada respectiva, Schavan, fost vicepresedinte al Uniunii Crestin-Democrate (CDU) a Angelei Merkel, l-a criticat virulent pe ministrul Apararii, afirmand chiar ca ii este rusine pentru el.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Ministrul german al Apararii Ursula von der Leyen, acuzata de plagiat