Jean-Claude Juncker, prim-ministrul luxemburghez si presedintele Eurogrup, ansamblul celor 12 state din Uniunea Europeana care au adoptat moneda euro, a declarat, marti, ca in prezent asistam la o relansare a cresterii economice in zona euro, dupa rezultatele dezamagitoare din ultimul an, insa a apreciat ca statele membre trebuie sa faca mai mult pentru a-si reduce deficitele, informeaza Rompres.

In timp ce zona euro este pe cale sa inregistreze ritmuri de crestere comparabile cu potentialul sau, politicile de asanare bugetara dau semne de relaxare, a afirmat Juncker in fata Comisiei pentru afaceri economie si monetare a Parlamentului European. "Suntem pe cale sa repetam erorile pe care le-am facut la sfarsitul deceniului precedent", a declarat premierul luxemburghez.

Presedintele Eurogrup a dezvaluit ca subiectul deficitelor va fi pe ordinea de zi a reuniunii ministrilor europeni de finante, programata a avea loc saptamana viitoare la Luxemburg. Presedintele Eurogrup va invita foarte clar statele membre sa faca eforturile necesare in materie de consolidare bugetara, astfel incat sa respecte principiile Pactului de Stabilitate", a declarat Junker, care a propus, de asemenea, si cresterea dialogului cu Banca Central Europeana si cu Comisia Europeana in legatura cu evolutia economica si politica monetara in zona euro.

Unul din aspectele reformei Pactului de Stabilitate a vizat tocmai intarirea dimensiuni preventive a Pactului, dimensiune care stimuleaza guvernele statelor UE sa profite de perioadele de conjunctura favorabila pentru a reduce deficitele si gradul de indatorare.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Cele mai importante evenimente ale momentului
Setari Cookie-uri