Fostul presedinte sud-african Nelson Mandela, in varsta de 94 de ani, considerat de compatrioti un simbol, a fost internat din nou, sambata, cu o infectie pulmonara si se afla intr-o stare "ingrijoratoare, dar stabila", a anuntat presedintia, relateaza AFP.

"In aceasta (sambata) dimineata, catre ora (locala) 1.30 (2.30, ora Romaniei), starea sa de sanatate s-a deteriorat si a fost transferat la un spital din Pretoria. Starea sa este in continuare ingrijoratoare, dar stabila", a anuntat Cabinetul presedintelui Jacob Zuma intr-un comunicat.
"Madiba", cum il numesc cu afectiune sud-africanii, va implini varsta de 95 de ani in iulie. Spitalizat in primavara, el a aparut slabit in ultimele imagini, la sfarsitul lui aprilie, cand a fost vizitat de o serie de oficiali de rang inalt din tara.

In aceste imagini, batranul apare asezat pe un scaun, cu o patura pe picioare, asezate pe un suport pentru picioare. Fata ii parea de ceara si nu exprima vreo emotie, iar vizitatorii glumeau in jurul sau. La un moment dat, el a parut sa spuna un cuvant.

"Presedintele primeste ingrijiri speciale, iar medicii fac tot ceea ce este posibil ca el sa se simta mai bine", continua presedintia, adaugand ca "presedintele Zuma, in numele Guvernului si intregii natiuni, ii ureaza lui Madiba o insanatosire rapida si cere presei si publicului sa respecte intimitatea lui Madiba si a familiei sale", scrie Mediafax.

Un erou al luptei impotriva apartheidului si un laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1993, Mandela a fost spitalizat ultima oara la sfarsitul lui martie si inceputul lui aprilie, timp de zece zile.

Primul presedinte de culoare al Africii de Sud, in 1994, a fost spitalizat, anterior, in ianuarie 2011, iar dupa aceea in decembrie 2012, de fiecare data cu infectii pulmonare, probabil legate de sechele ale unei tuberculoze de care s-a imbolnavit in timpul detentiei pe Insula-inchisoare Robben, in largul provinciei Cap.

El a petrecut pe aceasta insula 18 dintre cei 27 de ani de detentie in temnitele regimului apartheid, spargand piatra, in praf, care i-a afectat plamanii pe termen lung.

In 2012, Madiba s-a retras in satul in care si-a petrecut copilaria, Qunu, in zona rurala a provinciei Eastern Cap.

Insa e la fost adus cu avionul la Pretoria, in decembrie, din motive de sanatate. La externare, medicii si rudele sale au decis sa il instaleze in resedinta sa de la Johannesburg, la aproximativ 600 de kilometri de Pretoria, pentru a ramane in apropiere de cele mai performante centre de sanatate din tara.

Sanatatea lui Nelson Mandela este in prezent un subiect de ingrijorare permnenta in Africa de Sud, unde toti stiu ca eroul luptei nationale nu este nemuritor.

Mandela, care nu a mai aparut in public din 2010, s-a retras complet din viata politica si nu a mai exprimat vreo opinie in mod public de mai multi ani. El nu este considerat mai putin un simbol, venerat de intreg poporul, care a reusit sa evite o explozie de violenta rasiala in perioada de tranzitie de la regimul segregationist la democratie, in 1994.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Spitalul Sanconfind din Campina, peste 45.000 de pacienti in 2017