Agentia spatiala americana (NASA) a lansat cu succes o noua sonda spre Luna, in cadrul unei misiuni care are rolul examinarii atmosferei satelitului natural al Terrei.

Sonda fara echipaj uman, de marimea unui autoturism, se numeste Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE) si a fost lansata cu ajutorul unei rachete de tip Minotaur V, cu cinci segmente, un dispozitiv intercontinental modificat, scrie Mediafax.

Potrivit AFP, lansarea a avut loc vineri la ora 23.27 (sambata, 6.27, ora Romaniei) de la centrul spatial Wallops, situat pe o insula in largul coastelor statului american Virginia. Sonda spatiala LADEE, care cantareste 383 de kilograme si are 135 de litri de carburant, s-a desprins de racheta la aproximativ 20 de minute dupa lansare si urmeaza sa se incadreze pe orbita Lunii peste cateva saptamani.

Avand la bord trei instrumente stiintifice, dintre care doua spectrometre, sonda LADEE are misiunea de a colecta informatii despre structura si compozitia chimica a atmosferei lunare, care este foarte subtire, scopul fiind de a stabili daca praful ramane in suspensie in atmofera selenara. Particulele de praf in suspensie ar putea explica misterul luminilor observate de astronautii misiunilor Apollo pe orizontul lunar, cu putin timp inainte de rasaritul Soarelui, in perioada 1969 - 1972, precizeaza NASA.

O mai buna intelegere a caracteristicilor atmosferei Lunii ar putea contribui la studierea altor corpuri ceresti din sistemul nostru solar, precum marii asteroizi, planeta Mercur si satelitii naturali ai altor planete, afirma coordonatorii misiunii de 280 de milioane de dolari (212 milioane euro), initiata in anul 2008.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri