O raza de speranta a aparut la Washington dupa zece zile de criza bugetara si blocaj general, iar negocieri "productive" continuau intre Casa Alba si reprezentanti ai republicanilor in vederea evitarii unei intrari in incapacitate de plata, relateaza AFP.

La finalul unei reuniuni de peste o ora, joi, intre presedintele Barack Obama si 20 de reprezentanti ai republicanilor, liderul majoritatii din Camera Reprezentantilor Eric Cantor parea sa anunte un progres semnificativ, noteaza Mediafax.

"Echipele noastre vor continua sa discute in aceasta (joi) seara. Presedintele a spus ca isi va consulta administratia si sper ca vom putea intrezari un mod de a avansa ulterior", a declarat oficialul.

Republicanii i-au propus joi lui Obama o crestere temporara a plafonului datoriei, pana pe 22 noiembrie, pentru a indeparta riscul unui default, dar fara sa includa masuri care sa deblocheze integral statul federal, paralizat de la 1 octombrie.

Ei au prezentat acest plan presedintelui joi, dar "nu s-a luat vreo decizie definitiva", potrivit unui purtator de cuvant al presedintelui Camerei John Boehner. Acest purtator de cuvant, Brendan Buck, a salutat o "conversatie utila si productiva".

Citeste si:
Obama a glumit pe seama lui Hillary Clinton si Donald Trump
Obama a glumit pe seama lui...

Casa Alba a prezentat un rezumat al reuniunii in termeni foarte neutri, notand ca "in urma unei discutii despre posibile modalitati de avansare, nu s-a efectuat vreo optiune specifica". Potrivit aceleiasi surse, "presedintele spera sa continue sa inregistreze progrese impreuna cu membrii celor doua partide", democrat si republican.

Asupra republicanilor sunt exercitate presiuni, opinia publica raliindu-se lui Obama de la inceputul crizei. Potrivit unui sondaj NBC/Wall Street Journal publicat joi, 53% dintre americani considera ca republicanii sunt vinovati de paralizia de la nivel federal, alti 31% acuzandu-l pe presedinte.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Alegeri SUA: Donald Trump, al 45-lea presedinte american