Presedintele Comisiei Europene, Jos Manuel Barroso, i-a avertizat duminica pe elvetieni ca o eventuala anulare a ajutoarelor de aproximativ un miliard de franci elvetieni (638 milioane euro) acordate de Elvetia in sprijinul tarilor din Europa de Est ar fi un semnal negativ pentru Europa si noile state membre ale Uniunii Europene, informeaza Rompres.

"Cer cetatenilor elvetieni sa nu ia o decizie in functie de o viziune economica pe termen scurt, ci sa tina cont de interesul lor pe termen lung...Faptul ca exista o piata interna stabila cu reguli unice in Europa este deja un avantaj pentru Elvetia", a declarat Manuel Barroso intr-un interviu acordat publicatiei elvetiene "NZZ am Sonntag". in plus, Barroso a avertizat ca un eventual vot negativ al elvetienilor ar afecta "spiritul" care sta la baza legaturilor bilaterale intre UE si Elvetia.

Elvetia nu este membra a Uniunii Europene, insa avand in vedere legaturile economice stranse intre Elvetia si UE, guvernul elvetian a aprobat acordarea unor ajutoare pentru dezvoltarea noilor state membre UE. Desi Parlamentul elvetian a aprobat si el acordarea acestor fonduri, partidele de dreapta au lansat o petitie pentru organziarea unui referendum pe acest subiect.

Potrivit unui sondaj de opinie publicat sambata in cotidianul elevetian "Blick" 48% dintre ei intervievati sunt impotriva acordarii acestor contributii si doar 27 la suta ar fi pentru. Aproximativ 25 la suta din cei intervievati s-au declarat indecisi.

Mai multe articole din sectiunea International »