Grupul american McDonald's a anuntat suspendarea activitatii la restaurantele din Crimeea invocand probleme cu lantul de productie, la scurt timp dupa ce o alta companie occidentala a oprit operatiunile din peninsula anexata in martie de Federatia Rusa, transmite Reuters.

Anexarea Crimeei de catre Rusia, nerecunoscuta oficial de noul guvern din Ucraina si nici de catre SUA si tarile aliate, reprezinta un motiv de ingrijorare pentru corporatiile care au afaceri in regiunea Marii Negre, scrie Mediafax.

McDonald's, care opera trei restaurante in Peninsula Crimeea, a anuntat ca spera ca activitatile sa fie reluate cat mai curand posibil. Compania a oferit insa angajatilor din Crimeea posibilitatea de a se transfera la restaurante din Ucraina, masura care sugereaza ca grupul nu anticipeaza redeschiderea unitatilor din peninsula in viitorul apropiat.

"Compania furnizeaza tuturor angajatilor oportunitatea de a se transfera la oricare alt restaurant din Ucraina, pe aceleasi functii, aceleasi salarii si comisioane, costul relocarii lor si a familiilor urmand sa fie acoperit de McDonald's", se arata intr-un comunicat al lantului de restaurante.

Compania Universal Postal, inregistrata la Geneva, care face parte din grupul german Deutsche Post, a anuntat ca nu mai accepta scrisori cu destinatari din Crimeea, deoarece posibilitatea de a face livrari in regiune nu mai este garantata.

Citeste si:
McDonald's construieste case pentru familiile copiilor din spitale
Fundatia pentru Copii Ronald...

Represalii fata de clientii bancilor rusesti

In urma cu o saptamana Visa si MasterCard au oprit, fara preaviz, serviciile de plati prin carduri pentru clientii bancilor rusesti, in urma sanctiunilor anuntate de autoritatile de la Washington. In replica la acest razboi economic, Rusia a anuntat ca ar putea lansa un sistem de plati propriu, care sa fie functional in sase luni.

Desi americanilor le-ar putea fi greu sa-si inchipuie viata fara Visa si MasterCard, renuntarea de catre rusi la serviciile celor doua companii nu ar fi chiar atat de dificila. Moscova a pregatit in ultimii ani un sistem de plati electronice pe care cetatenii sa-l poata folosi in tranzactiile cu autoritatile, precum plata taxelor si pensiilor. Extinderea acestui sistem pentru a include si tranzactiile pentru plata cumparaturilor nu ar fi dificila.

Eliminarea Visa si MasterCard ar crea, insa, doua probleme semnificative Rusiei, potrivit Bloomberg Businessweek. Un card emis de Moscova nu va fi acceptat in afara tarii, astfel ca un rus care ar calatori in strainatate ar fi nevoit sa foloseasca numerar sau, cel mai probabil, sa incerce sa obtina un card de la o banca straina. De asemenea, atragerea vizitatorilor straini ar fi mult mai dificila in cazul in care in Rusia ar fi acceptate doar cardurile Kremlinului.

MasterCard a restrictionat tranzactiile pentru clientii Bank Rossia, Sobinbank, si SMP Bank, ca urmare a sanctiunilor decise de SUA, in timp ce Visa a suspendat serviciile si pentru o a patra institutie de credit, Investcapitalbank. La sfarsitul saptamanii trecute, Visa si MasterCard au renuntat la blocarea cardurilor clientilor SMP. Potrivit datelor Euromonitor International, in Rusia sunt in circulatie circa 30 milioane de carduri de credit si 192 milioane de carduri de debit, la o populatie de 143 de milioane.

Citeste si:
Una dintre cele mai vechi fabrici din Romania isi inchide portile
Dupa 70 de ani de activitate,...

Sursa foto: McDonalds, Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
FOTO 100.000 de euro, investiti intr-o afacere "3 in 1"