Armata ucraineana a anuntat ca isi va suspenda pentru o zi ofensiva din est impotriva separatistilor prorusi, la cererea secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, pentru a permite accesul expertilor internationali la locul prabusirii avionului malaysian, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

"Astazi exista un armistitiu la cererea lui Ban Ki-moon si tinand cont de activitatea expertilor in zona prabusirii avionului. Statul Major al operatiunii antiteroriate a decis sa decreteze o «zi a tacerii» si incetarea ostilitatilor", a declarat Oleksii Dmitraskivski, purtatorul de cuvant al fortelor ucrainene. Expertii olandezi si australieni responsabili cu ancheta in cazul prabusirii avionului malaysian in Ucraina au fost nevoiti luni sa se intoarca din drum in timp ce incercau sa mearga la locul catastrofei, unde se afla fragmente din epava avionului Malaysia Airlines. Marti si miercuri, acesti experti si politisti au fost nevoiti sa renunte din nou sa se deplaseze la locul catastrofei, din cauza luptelor din proximitate.

Avionul MH17 al companiei Malaysia Airlines, care efectua cursa Amsterdam-Kuala Lumpur cu 298 de persoane la bord, a fost doborat la 17 iulie, in estul Ucrainei, intr-o zona controlata de rebelii sustinuti de Moscova. Kievul si occidentalii i-au acuzat pe separatisti si pe protectorii lor de la Kremlin ca sunt responsabili de aceasta catastrofa.