Liderii Africii de Sud au convenit sa ia masuri mai puternice pentru a tine sub control raspandirea celui mai de temut virus, Ebola. Acestia vor izola comunitatile rurale devastate de boala.

Organizatia Mondiala a Sanatatii, impreuna cu oficiul medical de caritate, Sans Frontières, a declarat ca focarul care a ucis 729 de oameni in patru tari din Africa de Vest, a fost scapat de sub control, fiind nevoie de multe masuri de urgenta pentru a se ocupa de aceasta cauza. Seful OMS, Margaret Chan, a declarat la o intalnire a presedintilor din Guineea, Liberia si Sierre Leone -cele mai afectate tari- ca epidemia a deposit eforturile pe care acestia le depun pentru a tine focarul in frau si avertizeaza ca vor fi consecinte catastrofale in ceea ce priveste pierderea vietilor, precum si o perturbare economica in cazul in care situatia va scapa de sub control.

“Presedintii recunosc natura grava a epidemiei Ebola in tarile lor si sunt dispusi sa ia masurile necesare pentru a opri raspandirea virusului”, a declarat Chan. Intr-un comunicat oferit presei dupa intalnirea liderilor, acestia au convenit sa recurga la forte de securitate pentru a izola regiunile de frontirea unde au fost detectate 1323 de cazuri. Ei au interzis transportul, la nivel transfrontalier, a oricarei persoane care arata semne de boala si au organizat controale stricte in aeroporturile internationale pentru a preveni rasapandirea virusului.